Pogajanja v Astani bodo potekala dva dni. Foto: Reuters
Pogajanja v Astani bodo potekala dva dni. Foto: Reuters

Pogajanja med sirskim režimom Bašarja al Asada in opozicijo potekajo pod okriljem Rusije, Irana in Turčije. Prisotni pa so tudi predstavniki EU, ZDA in ZN.

Tiskovni predstavnik uporniških sil Jehja al Aridi je dejal, da so bili pogovori dolgi in produktivni ter da obe strani trenutno razpravljata o potrditvi prekinitve ognja v Siriji, ki velja od 30. decembra. Pogajanja zaenkrat ne potekajo "iz oči v oči", ampak prek posrednikov.

Rešitve ne gre pričakovati v dveh dneh
Namestnik turškega premierja Numan Kurtulmus, ki se sicer srečanja ne udeležuje, čeprav je Turčija ena od treh držav, pod čigar okriljem potekajo pogovori, je dejal, da rešitve ne gre pričakovati v dveh dneh. "Za mizo je šest strani, ki so med sabo v vojni že šest let. Ne moremo pričakovati rešitve v dnevu ali dveh," je dejal Kurtulmus.

Kazahstanski zunanji minister Kairat Abdrahmanov pa je ob začetku pogajanj izrazil prepričanje, da bodo na pogovorih pripravili potrebno podlago za rešitev krize. Poudaril je tudi, da morajo vpletene strani doseči preboj, "ki si ga sirsko ljudstvo zasluži".

Pogajanj se sicer ne udeležujejo nekatere ključne opozicijske skupine, kot je glavna džihadistična skupina na severu Sirije Ahrar al Šam, pa tudi ne regionalne sile, kot sta Savdska Arabija in Katar, zato bo rezultat pogovorov verjetno dodatna podpora ustavitvi ognja.

Kljub pogovorom v Astani se bodo februarja nadaljevala tudi pogajanja pod okriljem Združenih narodov v Ženevi.

Sirski režim in opozicija le prek posrednikov
V Astani začetek pogajanj o Siriji
Sirski režim in opozicija le prek posrednikov
V Astani začetek pogajanj o Siriji