Vojna v Siriji traja že šest let, miru pa še ni na vidiku. Foto: Reuters
Vojna v Siriji traja že šest let, miru pa še ni na vidiku. Foto: Reuters
Sirski uporniki
Mirovnih pogovorov se ne bodo udeležile vse uporniške skupine. Foto: Reuters
Sirija
Vojna v Siriji je zahtevala več sto tisoč žrtev. Foto: Reuters

V pogovoru za japonsko televizijo je dejal, da še ni jasno, ali bodo pogajanja v Astani prihodnji teden obrodila sadove in prinesla politični dialog, saj še ne ve točno, kdo bo sploh sodeloval v pogovorih. Vseeno upa, da bodo pogovori izhodišče za razpravo o vsem z uporniškimi skupinami.

Krajevni spravni pogovori so priljubljena metoda sirske vlade za ustavitev spopadov na uporniških območjih. Pri tem gre skoraj že za vdajo upornikov, ki so bili predtem pogosto v obroču vladnih sil in tarča nenehnega bombardiranja.

Potem ko so sirske sile decembra lani ob podpori ruskih zračnih sil znova prevzele nadzor nad mestom Alep, ki je bilo pred izbruhom vojne pred skoraj šestimi leti največje sirsko mesto, je Rusija prevzela diplomatsko pobudo za rešitev sirske vojne.

"Za zdaj menimo, da bodo pogovori v Astani s terorističnimi skupinami potekali o premirju, ki bi omogočil dosego spravnih dogovorov," je sirski predsednik dejal v pogovoru, katerega deli so bili objavljeni na njegovem Twitterju.

Iran ni naklonjen navzočnosti ZDA
Rusija je vodilna pri organizaciji mirovnih pogovorov v Astani, ob tem pa pomembno vlogo igrata tudi regionalni sili Turčija in Iran.

Čeprav je bila Turčija še pred časom ena izmed najglasnejših pri zahtevah po odhodu Asada z oblasti in je podpirala uporniške skupine, se je zdaj osredotočila na boj proti skrajni sunitski skupini Islamska država in proti kurdskim uporniškim skupinam, za katere se boji, da bi si na severu Sirije ob meji s Turčijo oblikovali svoje avtonomno območje.

Več uporniških skupin, ki jih podpira Turčija in se bojujejo pod okriljem opozicijske Svobodne sirske vojske, je sporočilo, da se bo udeležilo pogovorov v kazahstanski prestolnici, kjer se želijo osredotočiti predvsem na utrditev dogovora o premirju.

Rusija in Turčija sta konec tedna sporočili, da sta se dogovorili za povabilo ZDA k sodelovanju na pogovorih. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v torek dejal, da bi bilo smiselno povabiti predstavnike administracije Donalda Trumpa, ki bo v petek prisegel za ameriškega predsednika.

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je pozneje dejal, da Teheran nasprotuje ameriški navzočnosti na pogovorih. "Nismo jih povabili in ne želimo njihove navzočnosti," je bil jasen Zarif. Iranski predsednik Hasan Rohani je nato dejal, da so Iran, Rusija in Turčija dosegli premirje v Siriji, kar kaže na vpliv teh treh sil.