V Avstraliji je bilo do leta 2009 izrečenih 107 pravnomočnih obsodb zaradi spolnega nasilja v Katoliški cerkvi, vseh žrtev pedofilije katoliških klerikov pa naj bi bilo več tisoč. Foto: EPA
V Avstraliji je bilo do leta 2009 izrečenih 107 pravnomočnih obsodb zaradi spolnega nasilja v Katoliški cerkvi, vseh žrtev pedofilije katoliških klerikov pa naj bi bilo več tisoč. Foto: EPA

Zgodba o spolnih zlorabah otrok, ki so jih zakrivili duhovniki v Avstraliji, pravzaprav ni nova. Že leta 2008 med obiskom papeža Benedikta XVI. so žrtve spolnih zlorab zahtevale njegovo opravičilo. In ga tudi dobile.

"Globoko mi je žal za vso bolečino in trpljenje, ki so ga morale žrtve prestati," je vrhovni poglavar Rimskokatoliške cerkve spregovoril med sveto mašo, ki jo je daroval v Sydneyju. "Ti zločini pomenijo izdajstvo zaupanja in si zaslužijo jasno obsodbo. Vsi, ki so krivi za ta dejanja, morajo pred sodišče."

Za zapahi vedno več avstralskih duhovnikov
Dve leti pozneje pa so na 19 let in deset mesecev zaporne kazni obsodili takrat 67 let starega duhovnika Johna Sidneyja Denhama, ki je v dveh desetletjih spolno zlorabil 25 dečkov, starih med pet in 16 let. V Avstraliji je bilo sicer do leta 2009 izrečenih 107 pravnomočnih obsodb zaradi spolnega nasilja v Katoliški cerkvi, vseh žrtev pedofilije katoliških klerikov pa naj bi bilo več tisoč.

Število žrtev spolnih zlorab še vedno ni znano
Primer je zdajle prišel tako daleč, da o njem poteka državna preiskava. Med drugim skupina ljudi, ki se bori za razkritje spolnih zlorab za cerkvenimi zidovi v Avstraliji, trdi, da naj bi bilo žrtev 10.000. Cerkev ob tem priznava le 620 primerov spolnih zlorab otrok, ki so se zgodili med letoma 1960 in 1980. Res pa je, da bodo v preiskavi obravnavali še 45 novih primerov.

Melbournski nadškof Denis Hart je dejanje označil kot "grozljivo in sramotno", ob tem pa je v sporočilu za javnost zapisal, da je zelo pomembno o tako strahotnih zlorabah, kot so se zgodile v Viktoriji in morda tudi drugje, govoriti odprto.

"S preiskavo želimo pomagati k ozdravitvi zlorabljenih, preiskati širši kontekst odgovornosti Cerkve, še posebej zadnjih 16 let, in uveljaviti priporočila, s katerimi bi povečali skrb za žrtve in sprejeli boljše preventivne ukrepe od tistih, ki obstajajo zdaj," je še zapisal.