Svet

Poudarki

  • Žrtev zlorab naj bi bilo 10.000, Cerkev pravi, da jih je 620
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 25 glasov Ocenite to novico!
Cerkev
V Avstraliji je bilo do leta 2009 izrečenih 107 pravnomočnih obsodb zaradi spolnega nasilja v Katoliški cerkvi, vseh žrtev pedofilije katoliških klerikov pa naj bi bilo več tisoč. Foto: EPA

Dodaj v

Avstralski RKC priznal spolne zlorabe otrok

Cerkev preiskuje 45 novih primerov spolnih zlorab
22. september 2012 ob 08:48
Canberra - MMC RTV SLO

Rimskokatoliška cerkev v avstralski zvezni državi Viktorija s prestolnico Melbourne je priznala spolne zlorabe najmanj 600 otrok, ki so jih vse od leta 1930 zagrešili duhovniki.

Zgodba o spolnih zlorabah otrok, ki so jih zakrivili duhovniki v Avstraliji, pravzaprav ni nova. Že leta 2008 med obiskom papeža Benedikta XVI. so žrtve spolnih zlorab zahtevale njegovo opravičilo. In ga tudi dobile.

"Globoko mi je žal za vso bolečino in trpljenje, ki so ga morale žrtve prestati," je vrhovni poglavar Rimskokatoliške cerkve spregovoril med sveto mašo, ki jo je daroval v Sydneyju. "Ti zločini pomenijo izdajstvo zaupanja in si zaslužijo jasno obsodbo. Vsi, ki so krivi za ta dejanja, morajo pred sodišče."

Za zapahi vedno več avstralskih duhovnikov
Dve leti pozneje pa so na 19 let in deset mesecev zaporne kazni obsodili takrat 67 let starega duhovnika Johna Sidneyja Denhama, ki je v dveh desetletjih spolno zlorabil 25 dečkov, starih med pet in 16 let. V Avstraliji je bilo sicer do leta 2009 izrečenih 107 pravnomočnih obsodb zaradi spolnega nasilja v Katoliški cerkvi, vseh žrtev pedofilije katoliških klerikov pa naj bi bilo več tisoč.

Število žrtev spolnih zlorab še vedno ni znano
Primer je zdajle prišel tako daleč, da o njem poteka državna preiskava. Med drugim skupina ljudi, ki se bori za razkritje spolnih zlorab za cerkvenimi zidovi v Avstraliji, trdi, da naj bi bilo žrtev 10.000. Cerkev ob tem priznava le 620 primerov spolnih zlorab otrok, ki so se zgodili med letoma 1960 in 1980. Res pa je, da bodo v preiskavi obravnavali še 45 novih primerov.

Melbournski nadškof Denis Hart je dejanje označil kot "grozljivo in sramotno", ob tem pa je v sporočilu za javnost zapisal, da je zelo pomembno o tako strahotnih zlorabah, kot so se zgodile v Viktoriji in morda tudi drugje, govoriti odprto.

"S preiskavo želimo pomagati k ozdravitvi zlorabljenih, preiskati širši kontekst odgovornosti Cerkve, še posebej zadnjih 16 let, in uveljaviti priporočila, s katerimi bi povečali skrb za žrtve in sprejeli boljše preventivne ukrepe od tistih, ki obstajajo zdaj," je še zapisal.

K. Š.
Prijavi napako
Komentarji
wpnc
# 22.09.2012 ob 09:01
bolano...vsak dan pride v javnost nova zloraba te zločinske organizacije
Ajča
# 22.09.2012 ob 09:33
A sploh obstaja še kakšna država na svetu kjer RKCjevci niso posiljevali otrok?
Bambola
# 22.09.2012 ob 09:36
Predstavniki Rimskokatoliške cerkve radi pridigajo drugim, a ravno sami najbolj kršijo Kristusov nauk in deset božjih zapovedi! Očitno so prav sami največji neverniki svoje vere! Povsod po svetu so znani po spolnih zlorabah, pohlepu, finančnih špekulacijah na škodo ljudi, razvratu, hipokriziji, licemerstvu, laganju ...
sosed_lastnik
# 22.09.2012 ob 09:27
Sem že večkrat napisal.

Bolj kot to, kaj se je dogajalo na Irskem, ZDA, Aus, ... v času, ko je imela cerkev ogromen vpliv v teh državah, me skrbi, kaj se dogaja v državah, ki so zlizane z RKC danes, so pod njihovim vplivom, oz. je družba tako zavedena, da si zatiskajo oči pred takimi stvarmi.
Te države so misijonske države Afrike ter J. in Sr. Amerike. V Evropi pa Poljska, Hrvaška, Slovenija pa je vedno bolj na poti tja.
Kaj se dogaja ZDAJ v Evropi , bomo izvedeli šele čez kakih 20, 30 let. Kaj se pa v Afriki, pa verjetno nikoli. Ne pa si zatiskat oči, da se sedaj več ne dogajajo sistematična zlorabljanja in da vodstvo RKC tega ne prikriva več.
Samo prostor se je zamenjal glede na čas.
HiTech3
# 22.09.2012 ob 10:18
Cerkev v bistvu zlorablja tudi veliko število otrok na način, da jim pere možgane in jim vceplja nastavke za celoživljenske občutke krivde, tukaj na žalost sodelujejo tudi starši, ki pošiljajo svoje otroke k verouku, kjer jim v možgane vbijajo kolosalne neumnosti o nevidnem stricu, ki jih bo vrgel v pekel in mučil celo večnost, če ne bodo delali točno tako, kot to zapoveduje cerkev ... zato ker jih ta nebeški stric ljubi, baje. Statistike kažejo, da so globoko verne katoliške ženske, ravno zaradi v mladosti vcepljenih občutkov krivde, največja in nikoli izčrpana klientela psihoterapevtov.

Argument, da cerkev uči samo kako biti dober je neumnost. Nobene cerkve človek ne potrebuje, da postane pošten in dober človek. Če to nebi bilo res, potem bi bili v morilci, ubijalci, posiljevalci in vsi ostali izprijenci izključno samo ateisti, pa vsi vemo da je to daleč od resnice.
gta
# 22.09.2012 ob 09:41
Ali je RKC Satanovo maslo?
Ramus
# 22.09.2012 ob 09:17
"Globoko mi je žal za vso bolečino in trpljenje, ki so ga morale žrtve prestati," je vrhovni poglavar Rimskokatoliške cerkve spregovoril med sveto mašo, ki jo je daroval v Sydneyju"

Prenehajte z licemernostjo in sprenevedanjem. Vi dragi "sveti oče" ste odgovorni za te zločine in bi morali odgovarjati pred mednarodnim sodišču za zločine proti človeštvu. Vi z svojim potvarjanjem evangelija in prisilnim celibatom, ki jemlje svobodo duha vaši duhovščini prevzemate odgovornost za ta nagnusna početja, na vašo vest. Ker vam izrojen človeški pravni sistem ne bo bikoli sodil zaradi tega, pa ne boste ušli na Božji sodbi. Tam boste dajali odgovor za tisoče žrtev, ker še vedno vztrajate v svojem izkrivljanju Krščanstva.

1. Timoteju 3,2-5. " 2 Zato mora biti škof brez graje, mož ene žene, trezen, razumen, urejen, gostoljuben, zmožen za poučevanje; 3 nikakor ne pijanec in pretepač, ampak prijazen. Ne sme biti prepirljiv in lakomen po denarju. 4 Svoj dom mora dobro voditi, otroci mu morajo biti podrejeni in v vsem spoštljivi. 5 (Kako bo sicer skrbel za Božjo Cerkev, če še svojega doma ne zna voditi!)"
Ramus
# 22.09.2012 ob 09:04
"Avstralska Rimskokatoliška cerkev priznala spolne zlorabe otrok"

Le nekaj dni nazaj sem zapisal ob zlorabah v skavtski organiziciji v ZDA, da lahko pričakujemo še veliko takšnih "okostnjakov ki bodo padli iz omar", ker gre v primeru Rismke cerkve za sistematične zlorabe, ki so posledica zelo napačnega življenja in mišljenja vodilnih v tej cerkvi in tudi sistematična prikrivanja teh gnusnih zločinov,... In kaj danes beremo? Ja zopet o tisočih zlorabljenih. Nismo presenenčeni, ker je ta ločina povsem opustila Sveto Pismo in uči v nasprotju učenjem Krščanstva in Svetega Pisma. Če ste si že postavili Petra za Kristusovega naslednika, pa ga posnemajte še v tem, da je imel ženo, sicer se bodo te zlorabe nadaljevale v nedogled.
Hudomuh
# 22.09.2012 ob 10:19
To priznanje se sliši enako kot, če bi Kragujevška Zastava priznala, da njeni avtomobili niso bili najboljši na svetu. In bolj kot tako priznanje bi pričakoval kakšen predlog v smeri, da se stvari ne ponovijo. Recimo prepoved verouka in vseh drugih oblik vstavljanja plomb na možgane.
TRIXI
# 22.09.2012 ob 09:53
in potem naj pošljemo otroka h nauku!!!!!!!!!
mortir
# 22.09.2012 ob 09:43
Kdaj bomo prepovedali delovanje institucij kot je RKC ki izrablajo vero za doseganje svojih lastnih sebičnih ciljev?
sosed_lastnik
# 22.09.2012 ob 10:18
Šolstvo v Slo pod okriljem ministrstva, je sistematično prikrivalo spolne zlorabe učiteljev, oz. so pedofile premeščali na kraje z manj kritizersko družbo?????

Daj Eska, povej nam kaj več o tem ...
gta
# 22.09.2012 ob 10:11
Eska, ti primerjaš svetovne pedofilske škandale (ZDA, Avstralija, Irska, Evropa...) s slovenskim ministrstvom za šolstvo?
wtf?
Llagavulin16
# 22.09.2012 ob 10:40
Ramus, spoštujem tvojo vero in hkrati treznost.. Vsaka čast! Če bi bilo več takih Kristijanov, ne bi imeli toliko problemov s sprejemanjem vernih ljudi v naši družbi.. Vera je v srcu ne pa na oltarju v zlatu..
Captain Obvious
# 22.09.2012 ob 12:48
Jutr čim več jim dat v pušico, da bo za odvetnike!:D

Sram vas je lahko vse, ki še hodite sploh v cerkev, te zločince vsaj posredno podpirate.=(
OneRound
# 22.09.2012 ob 10:50
zamudnik ne sprenevedaj se.
Poskolc
# 22.09.2012 ob 10:20
Farani fajmoštrom še kar kupujejo
marcedese, land roverje...........

Pa sem že rekla kako je lahko en študiran človek fajmošter ?
Poglejte slovenskega psa rodeta, pes od psa.....
Ovce pa kar plačujejo............
Ramus
# 22.09.2012 ob 09:09
"Globoko mi je žal za vso bolečino in trpljenje, ki so ga morale žrtve prestati," je vrhovni poglavar Rimskokatoliške cerkve spregovoril med sveto mašo, ki jo je daroval v Sydneyju."

Pred le nekaj dnevi ista licemerna izjava, ker pač seveda gre za isto korporacijo,...

"We regret there have been times when despite the BSA’s best efforts to protect children, Scouts were abused, and for that we are very sorry and extend our deepest sympathies to victims"

http://www.capitalfm.co.ke/news/2012/09/
us-boy-scouts-covered-up-sex-abuse-report/

http://www.rtvslo.si/svet/ugled-ameriskih-skavtov-nacet-z-obtozbami-spolnih-zlorab-otrok/291674
Llagavulin16
# 22.09.2012 ob 11:30
To bo nov škandal, kot zgleda. Še en dokaz in sramota za RKC.. ( Nemčija)
Llagavulin16
# 22.09.2012 ob 11:16
zamudnik, you are missing the point!
levak
# 22.09.2012 ob 10:03
Ali je tudi sedaj kriv neki FDV-jevec (pa ne mislim JJ)?
frank james
# 22.09.2012 ob 13:39
naj se povejo kolk je blo zlorabljene aboriginske mladine s strani rkc in državnih institucij avstralije!!!
muki-1
# 22.09.2012 ob 11:36
Zamudnik, se ti delaš malo norca?
Hočeš relativizirati vse zločine, jih predstaviti kot le nekaj slabih semen itd. Veš spolno nadlegovanje otrok ni nekaj o čemer bi se relativiziralo. Točno takšno takitiko ubira RKC, ki žrtve pogosto poskuša diskreditirati, češ, "saj ga je sam zapeljeval", ali pa "če je deklico malo pobožal za prsi to res ni nič takega".
Očitno si pri zadevi pristranski, glede na to, da se pogosto srečuješ z duhovniki, kot sam praviš.
Llagavulin16
# 22.09.2012 ob 12:53
po pravici ne razumem in ne vem zakaj mora nekdo hodit v neko stavbo, institucijo, zaradi vere..
Človek lahko komot nosi svojo vero v srcu, biblijo v predalu ali na polici.. To je vse kar je potrebno za vernika..
Mushroom
# 22.09.2012 ob 12:41
@janez123

Pardon (zatipkano): s tem, ko pljuvate po tem da se cerkev končno s temi rečmi ukvarja in jih priznava, jasno želite, da se zločini še naprej PRIKRIVAJO. Torej jih podpirate!

Nisem jih podpiral prej in jih tudi nebom. Sicer pa so to zanikali sami, mi ki nismo zavedeni tako, da vemo do že to res dolgo časa, a sedaj ko pa so priznali pa se jim moram klanjat?
Malce z drugačnim tonom bomo začeli govoriti ko bo to priznal Rim in ne neka fara v Avstraliji in ko se nebo konačala samo pedofilija ampak tudi korupcija, kraje, laži, pobijanje in vse kar naj nebi počelo po njihovih 10ih zapovedih. Priznajo gor ali dol, tako smo vse to vedeli že prej, edino verniki so si lagali ali pa so bili tako slepi.

Glede na to da je RKC z inkvizicijo pobila "polovico Evrope" naj še ti gredo viset ali pa na grmado. Posilit otroka ni človeško in takšni bi morali odgovarjati z življenjem. Še posebej, če so prav oni ki bi naj učili, da se to ne dela....

RKC fuj!
Llagavulin16
# 22.09.2012 ob 12:15
V Nemčiji je RKC sprejela sklep, da kdor ne bo prispeval v blagajno RKC ne bo dobil ( prejel) NOBENEGA ZAKRAMENTA!! NEZASLIŠANO...
cairns
# 22.09.2012 ob 12:02
Avstralski RKC priznal spolne zlorabe otrok

RKC. Globalna zločinska organizacija, saj se vzorec zločinskega delovanja povsod kjer so prisotni.
KLIPAN
# 22.09.2012 ob 09:13
Če bi se vse to dogajalo rec. v svetovni taborniški organizaciji, bi še vedno peljali otroke k tabornikom?? Sigurno ne bi.
K verouku in v cerkev pa jih peljete še vedno. S tem samo kažete, da podpirate takšna dejanja cerkve. A vas ni sram??????????
zapatist
# 22.09.2012 ob 17:24
@schmied
Papež Benedikt je dobesedno Petrov naslednik ter Kristusov namestnik in pastir vse Cerkve na Zemlji.

Če to drži je izredno slaba kristusova kopija. Dobro, da baje Jezus ni maščevalne in zamerljive narave. Ker tole je pa delanje norca iz njega.
Majster
# 22.09.2012 ob 14:45
Brez besed.
Mushroom
# 22.09.2012 ob 14:33
@Ramus temu se ne reče razvita Evropa, temveč oderuška RKC! Spreglej... govora je o najnižjih kapitalističnih udarcih!
Borg
# 22.09.2012 ob 13:04
janez123, oba z zamudnikom "seveda" nimata prav. Problem pri RKC je sistematičnost in prikrivanje. RKC do danes ni priznala še prav nič, kar sicer ni bilo odkrito kako drugače in je bila zato prisiljena priznati tisto, kar je že itak očitno. In kljub vsem sprenevedanjem z najvišjega vrha še vedno velja ukaz ščitenja in skrivanja pedofilskih duhovnikov. Ne gre torej za posameznike, ampak za RKC kot tako.
Llagavulin16
# 22.09.2012 ob 11:20
Ramus, si že na tekočem o zadevi v Nemčiji glede plačevanja RKCju..?
edi1
# 23.09.2012 ob 09:45
me zanima kje so komentatorji ala nenasitna pa breathe in zamudniki ki s taksnim uzitkom udrihate po muslimanih medtem ko vasa vrsta posiljuje otroke...no danes ste verjetno na obisku pri enem od njih v fari...svasta vsak teden o tem kako posiljujejo otroke v vasih mestih in vaseh vi pa se bojite muslimanov...svasta samo taksni pac ste since year 0....
trevler
# 22.09.2012 ob 09:52
Dejmo si mal sposodit "Ljubi Jezus" ...

Na teletekstu se zmeraj piše Sydney prestolnica zvezne države Viktorija. Tule berem Melbourn.
"Sidni" in Melbrn"
Resnično je Melbourne (Victoria).
Mr.D
# 22.09.2012 ob 09:23
Mislim res ej....ko mi naslednji, ki mi rece da studira teologijo, bom takoj poklical policijo, da mu zasezejo telefon i racunalnik vsaj, pa pregledajo!!!
nikhrast
# 22.09.2012 ob 16:59
Pa kaj imajo skavti skupnega z RKC, nič. Kaj so pa taborniki, ljudje ki kampirajo po kampih.
Mogoče so skavti povezani s RKC v Evropi, v Angliji in Ameriki že niso, tabornikov pa sploh ni.

Pa kaj je tako posebnega da so spolne zlorabe v RKC; zgleda da je v Sloveniji precej folka obsedenih z RKC, kot da bi bila to edina organizacija na svetu ki se bavi z mladino; folk v Sloveniji ima precej zaprto življenje.
Ramus
# 22.09.2012 ob 14:08
"Ramus, si že na tekočem o zadevi v Nemčiji glede plačevanja RKCju..?"

Še ne, sem pa slišal da študentom na Dunaju pošljejo kar pismo v katerem jih sprašujejo, če so že končali študij, in jih nato prav prijazno vabijo, da začno plačevati cerkveni davek,... :)

Temu se pa reče "razvita Evropa" :))
Ramus
# 22.09.2012 ob 13:59
"Papež Benedikt je dobesedno Petrov naslednik ter Kristusov namestnik in pastir vse Cerkve na Zemlji"

Tudi prav, če tako meniš, vendar Apostol Peter govori proti tebi, ki pravi, da je skala Jezus Kristus,...

1. Petrov list 2,4-8. "4 K njemu stopite, k živemu kamnu, ki so ga sicer ljudje zavrgli, a je pri Bogu izbran in dragocen. 5 Saj ste vendar živi kamni. Zato se vgrajujte v duhovno stavbo, tako da boste sveto duhovništvo in boste darovali duhovne žrtve, ki bodo po Jezusu Kristusu prijetne Bogu. 6 V Pismu namreč beremo: Glej, na Sionu polagam kamen, izbran in dragocen vogalni kamen; in kdor veruje vanj, ne bo osramočen. 7 Vam torej, ki verujete, čast, Ali dragocenost.tistim pa, ki ne verujejo: Kamen, ki so ga zidarji zavrgli, je postal vogalni kamen 8 in kamen spotike in skala pohujšanja."

Če je papež torej Petrov naslednik, zakaj ne upošteva tega kar je Apostol Peter učil? Peter je učil, da je Jezus Kristus skala.
janez123
# 22.09.2012 ob 12:13
Pardon (zatipkano): s tem, ko pljuvate po tem da se cerkev končno s temi rečmi ukvarja in jih priznava, jasno želite, da se zločini še naprej PRIKRIVAJO. Torej jih podpirate!
janez123
# 22.09.2012 ob 12:11
@muki-1 @OneRound ... idr.
WTF!?

Zamudnik ima seveda prav! Obsojat je treba posameznike in ne organizacije. Dejstvo, da cerkev zločine vse bolj priznava pomeni, da je to edina pot, da se teh reči ne bo več prikrivalo in se posledično ne bodo več dogajale!

Komentarji na tem forumu pa so bolni. Kaj bi vi pravzaprav radi, da cerkev še naprej te reči prikriva ali bi radi da se problem reši. Videti je, da vas ne motijo zločini ampak rabite le temo, da pljuvate po rkc! S tem pa zločine podirate!
zamudnik
# 22.09.2012 ob 11:48
Ne vseh, ne vseh. Verjamem, da je marsikaj gnilo in da se je marsikaj res zgodilo. Tudi v kleru gotovo niso sami svetniki.
Ampak v teh groznih številkah in obtožbah je vendarle lahko tudi marsikaj, ob čemer bi se tudi marsikdo od veselih forumskih pogromašev samo nasmehnil.

O spreminjanju moralnega praga skozi čas seveda tudi nihče ne pomisli, od antičnih vzgojnih vredot (daleč pred nastopom krščanstva) do hipijevskega "osvobajanja".
No, ne bom več.
Ne misli pa, da nekoga, ki otroka res zlorabi, branim. Tudi RKC ga, verjamem, ne.
schmied
# 22.09.2012 ob 09:28
Papež Benedikt je dobesedno Petrov naslednik ter Kristusov namestnik in pastir vse Cerkve na Zemlji.
zamudnik
# 22.09.2012 ob 11:18
Nič se ne sprenevedam, samo čudim se in se sprašujem.

Nima neposredne zveze s tem, ampak zadnjič me je obšlo, da je morda kaj narobe tudi z navado, da tamalim od prijateljev malo razkuštram lase, kadar se srečamo. Ne vem, če ne bo kdaj čez leta kdo prijavil, da je mogoče prav "stric" s to gesto povzročil, da mu v življenju ni uspelo uresničiti vseh želja. Ali pa s tem, da sem ga kdaj dvignil pod strop ali celo vrgel v zrak.
zamudnik
# 22.09.2012 ob 10:31
Jaz bi pa pri vseh teh anonimnih številkah še vedno rad vedel dvoje:
a) koliko zlorab so storili duhovniki in koliko neko "osebje", delujoče v takih ali drugačnih službah pod okriljem RKC;
b) koliko izmed teh zlorab je posilstev, seksualnih stikov, in koliko npr. (samo) božanja po glavi ali kakšnih izjav, ki si jih nekdo po letih začne predstavljati kot spolno zlorabo, ki da je povzročila, da je šlo njegovo življenje v ruševine.
Celo življenje se srečujem tudi z duhovniki, pa ne vem, ali imam samo jaz takšno srečo, da se mi ni še nikoli zgodilo nič sumljivega.
Eska
# 22.09.2012 ob 10:08
Bo tudi slovensko mimistrstvo za šolstvo kaj priznalo?
Kazalo