Osumljenca, ki sta bila pomešana med prebežniki, sta oktobra prišla iz Sirije. Foto: EPA
Osumljenca, ki sta bila pomešana med prebežniki, sta oktobra prišla iz Sirije. Foto: EPA

Kot je dejal Robert Holzleitner iz državnega tožilstva, gre za francoska državljana s koreninami iz Alžirije oziroma Pakistana, ki sta se oktobra skupaj z nekaterimi člani teroristične skupine, ki je v Parizu ubila 130 ljudi, s pomočjo tihotapcev in s ponarejenimi sirskimi potnimi listi prebila v Evropo in prek balkanske begunske poti dosegla Avstrijo, kjer sta se zatekla v begunski center.

Od ponedeljka sta po pisanju časopisa Kronen Zeitung v preiskovalnem priporu. Salzburško tožilstvo sprva zadeve ni želelo komentirati, ker da gre za zaupno gradivo, nato pa so aretaciji potrdili. Osumljena sta trenutno v preiskovalnem priporu, kjer ju zaslišujejo avstrijski in francoski organi, na avstrijskem tožilstvu pa v okviru preiskave preverjajo tudi namige o morebitnih povezavah aretiranih z napadi v Parizu.

Po poročanju omenjenega časopisa naj bi dvojico izsledili s pomočjo tuje obveščevalne službe, v Salzburgu pa naj bi čakala na ukaze za nove teroristične napade.

Že prej aretirali dva Sirca
V Salzburgu so sicer jeseni aretirali tudi dva domnevna sirska državljana, ki sta zaprosila za azil, zaradi suma "sodelovanja v teroristični organizaciji". Sirca, ki sta stara okoli 20 let, naj bi se pretvarjala, da sta begunca in tako prišla v Salzburg. Pred drugimi begunci in tudi prostovoljci naj bi se hvalila, kako sta v Siriji sodelovala v bojih Islamske države. Odvetnik enega izmed njiju je danes dejal, da njegova stranka zanika sodelovanje z IS-jem. Preiskava proti osumljencema še poteka.