Letališče je še zadnji kraj, kjer lahko žrtev ubeži prisilni poroki. Foto: EPA
Letališče je še zadnji kraj, kjer lahko žrtev ubeži prisilni poroki. Foto: EPA
Vrsta na letališču. Foto: EPA

Omenjena taktika naj bi po navedbah aktivistične skupine Karma Nirvana pomagala že številnim ženskam, ki so jih njihove družine prisilno omožile na tuje. Britanska organizacija za pomoč žrtvam prisilnih porok tistim, ki pokličejo na njen krizni telefon, svetuje prav skrivanje žlic v spodnje perilo, da bi tako sprožile detektorje kovin na britanskih letališčih.

Prejšnji teden je britanska vlada opozorila, da so mladi prav med šolskimi počitnicami najbolj ogroženi, da jih njihove družine pošljejo v tujino na prisilno poroko. Posebna vladna enota za prisilne poroke je samo med junijem in avgustom lani obravnavala kar 400 primerov prisilnih porok, skupaj pa so jih v letu 2012 odkrili 1.500.

Koliko britanskih državljank konča vsako leto v prisilni zakonski zvezi, ne ve nihče. Podatki se gibljejo med 1.500 do 5.000. Več kot tretjina naj bi jih bila mlajših od 16 let. Natasha Rattu iz Karme Nirvana je za AFP povedala, da zaskrbljenim dekletom, ki pokličejo na njihovo centralo, lahko svetujejo le trik z žlico. "Ko gredo skozi varnostni pregled, bodo naprave kovino zaznale, dekle pa bodo nato odpeljali na kraj, kjer bodo dobile zadnjo priložnost, da razkrijejo, da jih silijo v poroko."

Klici na pomoč
Vlada si želi, da bi bili učitelji, zdravniki in letališko osebje med poletnimi počitnicami še posebej pozorni na problematiko prisilnih porok. "Žrtev si morda misli, da gre v tujino na poroko nekega sorodnika, in se sploh ne zaveda, da gre v resnici na svojo poroko. In ko enkrat odidejo, jih pogosto dolgo ni nazaj, ko pa se vrnejo, so že noseče," razlaga Aneeta Prem, ustanoviteljica in predsednica organizacije Freedom Charity, ki se ukvarja s preprečevanjem prisilnih porok z izobražovanjem in usposabljanjem.

Aktivisti se bojijo, da je uradna statistika o številu prisilnih porok britanskih državljank le vrh ledene gore, delno zato, ker otroci nočejo prijaviti svojih staršev oblastem ali pa ne vedo, da se lahko obrnejo po pomoč. Freedom Charity je marca uvedla posebno aplikacijo za morebitne žrtve in v petih mesecih se je tako po pomoč nanje obrnilo že več kot tisoč ljudi. Karma Nirvana navadno prejme 6.500 klicev na leto iz celotne Velike Britanije. Letos je to številko že dosegla.