Novi predsednik Bolgarije Rumen Radev. Foto: Reuters
Novi predsednik Bolgarije Rumen Radev. Foto: Reuters

Politični novinec, 53 let star Rumen Radev, je večkrat izrazil svoje stališče, da se zavzema za ukinitev sankcij, ki so jih EU in ZDA uvedle proti Rusiji zaradi zaostritve razmer na vzhodu Ukrajine. Hkrati pa podpira evroatlantsko usmeritev države.

Po podatkih vzporednih volitev naj bi kandidat opozicijskih socialistov osvojil 58,1 odstotka glasov in premagal Šeško Šačevo iz vladajoče stranke Gerb, ki je osvojila 32,2 odstotka glasov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Največ glasov je sicer osvojil že v prvem krogu volitev, in sicer 25,44 odstotka, medtem ko je Šačeva prejela 21,96 odstotka glasov.

Radevu so sicer zmago napovedovale vse javnomnenjske raziskave, saj naj bi z njegovo izvolitvijo razočarani volivci kaznovali predvsem vlado, ki je naredila premalo za boj proti korupciji in revščini.

Predčasne volitve
Bolgari so tako danes posredno odločali o usodi vlade, saj je premier Bojko Borisov v primeru poraza Šačeve napovedal odstop in predčasne parlamentarne volitve sredi njegovega drugega štiriletnega mandata. Nove parlamentarne volitve bi lahko to najrevnejšo članico EU-ja, kjer je povprečna mesečna plača 480 evrov, privedle do novih nemirov, potem ko so po množičnih protestih zaradi slabega gospodarskega stanja predčasne volitve izvedli že leta 2013.