Protestniki vladi pošiljajo jasno sporočilo. Namesto svetovnega prvenstva v nogometu zahtevajo šole, javni prevoz, bolnišnice. Foto: EPA Foto:
Protestniki vladi pošiljajo jasno sporočilo. Namesto svetovnega prvenstva v nogometu zahtevajo šole, javni prevoz, bolnišnice. Foto: EPA Foto:
Fotografija policista na motorju v Riu, ki naj bi uporabil pravo strelivo. Foto: Reuters

V Riu de Janeiru je potekal protest okoli 1,5 kilometra stran od stadiona, ki pa se je prelevil v spopade s policijo, ki je uporabila solzivec. Protesti so po poročanju britanskega Guardiana postali nasilni po tem, ko so protestniki zapustili trg, na katerem so se zbirali in se po glavni cesti odpravili proti stadionu.

Ko so prišli do ograje kakšen kilometer od stadiona, s katero jim je policija preprečila približevanje stadionu, so protiizgredne enote policije uporabile solzivec in šokgranate. Zakriti protestniki so razbijali poslopja bank in mednarodnih korporacij.

Videoposnetek streljanja
Guardian poroča tudi o videoposnetku policista na motorju, ki je s pištolo ustrelil proti protestnikom. Protestniki so v kamero pokazali tulec in trdili, da je šlo za pravo strelivo.

Na drugem videoposnetku je viden moški v civilu, ki se je predstavil kot policist, pozneje pa dvakrat ustrelil v zrak. "Takoj bomo sprožili preiskavo tega incidenta," je dejal tiskovni predstavnik vladne agencije, ki nadzira varnostne sile, Pedro Dantas, ki posnetka sicer ni želel komentirati. Incident se je zgodil med nedeljsko tekmo med Argentino in Bosno in Hercegovino.

Manjša protesta sta potekala tudi v glavnem mestu Brasilii in v Porto Alegreju na jugu države.