Foto:
Foto:
Letališče
Letališki delavci morajo po zakonu ohraniti od 70- do 80-odstotno raven dela. Foto: EPA
Začenja se noogmetna vročica

Delavci podzemne železnice so na ulicah že več dni, saj zahtevajo 12,2-odstotno zvišanje plač. Ker so bila pogajanja z vodstvom podjetja do zdaj neuspešna, so sindikati delavce pozvali k nadaljevanju stavke, pa čeprav ta ni legitimna.

Brazilsko sodišče je namreč stavko voznikov na podzemni železnici v Sao Paulu razglasilo za nelegalno in jim zagrozilo z 220.000 dolarji globe za vsak dan, ko podzemna železnica ne bo obratovala. Kot piše britanski BBC, jim je brazilska vlada zagrozila celo z odpovedjo delovnega razmerja.

A delavci kljub temu ne popuščajo. Okoli 50 protestnikov je poskusilo zapreti postajo podzemne železnice v neposredni bližini stadiona Sao Paulo, kjer bo potekala prva nogometna tekma. Policisti so proti protestnikom uporabili solzivec in gumijevke, ti pa so vzklikali: "Svetovnega prvenstva ne bo!" V spopadih je bilo po neuradnih podatkih ranjenih najmanj pet ljudi, med njimi novinar CNN-a.

Stavka na letališču v Riu de Janeiru
Sicer pa so na uvodni dan nogometnega svetovnega prvenstva napovedali 24-urno delno stavko tudi na letališču v Rio de Janeiru. Delavci obljubljajo, da bodo upoštevali odredbo sodišča, po kateri morajo ohraniti od 70- do 80-odstotno raven dela, vendar pa stavka vseeno vzbuja velike skrbi.

Organizatorje skrbi, da bo prišlo do velikih zamud, ko se bo na uvodni dan SP-ja na tisoče nogometnih navijačev zgrnilo tako v Sao Paulo na uvodno tekmo med Brazilijo in Hrvaško, kot tudi v Rio, kjer bo tekma v nedeljo. "Mi smo Brazilci in bomo na prvenstvu še naprej navijali in podpirali brazilske nogometaše, vendar je naša dolžnost, da se bojujejo tudi za pravice delavcev," je dejal predsednik sindikata Rui Pessoa.

Sindikat zahteva, da so letališki delavci upravičeni do bonusa v času prvenstva, obenem pa zahtevajo tudi boljše razmere za delo in povišanje plač za 12 odstotkov, medtem ko jim delodajalci ponujajo maksimalno 8-odstotno zvišanje. Sindikat je na svoji spletni strani zapisal, da se je stavka začela po "devetih mesecih intenzivnih, a neuspešnih pogajanj z delodajalci".

Brazilijo so tik pred začetkom nogometnega prvenstva prizadele poplave, v katerih je v državi Parana umrlo enajst ljudi, več sto pa jih je moralo zapustiti domove v enem od 12 mest, ki bodo gostila SP. Oblasti so v Curitibi, kjer imajo pripravljalni tabor svetovni prvaki Španci, evakuirale 500 ljudi. Prva tekma prvenstva v Curitibi bo 16. junija, ko se bosta na stadionu Baixada Arena pomerili reprezentanci Nigerije in Irana, 23. junija pa sledi še tekma Španija - Avstralija. V poplavah po močnem deževju, zaradi katerega je poplavila reka Iguazu, je umrlo deset ljudi, večina žrtev je iz notranjosti države. Poplave so v Braziliji prizadele domovanja pol milijona ljudi. Zdaj poplave grozijo še Paragvaju in Argentini.


Rio ima dve letališči
Stavka, ki se je začela točno opolnoči na prvi dan prvenstva, bo najbolj prizadela dve glavni mestni letališči, Galeao International in Santos Dumont. Nacionalna letalska agencija je potrdila, da bo pozorno spremljala dogajanje in da ima za čas morebitnih stavk med SP-jem pripravljen tudi rezervni načrt.

Pessoa je še dejal, da čeprav gre le za delno stavko, meni, da bo imela ta kar precej posledic, saj se bo med SP-jem močno povečalo število poletov; le v Riu jih pričakujejo več kot 1.000 na dan. Rio je seveda tudi ena glavnih vstopnih točk v Brazilijo za vse tuje nogometne navdušence. Do Sao Paula, ki bo gostil uvodno tekmo prvenstva, je le 40-minutni polet.

Med prvenstvom, ki se bo končal s finalom 13. julija, naj bi Brazilijo po dolgem in počez z letalskim prevozom prekrižarilo več kot tri milijone Brazilcev in več kot 600.000 tujih navijačev.

Začenja se noogmetna vročica