Bruseljčanke so pred časom takole protestirale proti seksizmu. Foto: Reuters
Bruseljčanke so pred časom takole protestirale proti seksizmu. Foto: Reuters

Tisti, ki se bodo pregrešili in vseeno komentirali videz mimoidočih žensk in deklet, bodo morali odšteti 250 evrov kazni. Prepovedani so vsi komentarji, ki bi pripadnice nežnejšega spola lahko spravljali v nelagoden položaj, pa tudi žvižganje in podobni zvoki.

Dekle ulice
Ukrep so sprejeli po izjemni odmevnosti kratkega dokumentarnega filma, ki ga je na to temo posnela študentka filma Sofie Peeters. V filmu z naslovom Femme de la Rue (Dekle ulice) je Peetersova prikazala le delček tistega, kar morajo vsak dan in na vsakem vogalu prestajati ženske v Bruslju oz. predvsem njegovih etnično mešanih četrtih.

Kot vidimo v filmu, so Peetersovo moški obkladali z opolzkimi opazkami, žvižgi, volčjim zavijanjem in vprašanji, kot je: "Koliko staneš?"
Ko ji je vse skupaj dokončno presedlo, se je mlada študentka odločila svoje (in v bistvu zelo vsesplošne) neprijetne izkušnje preliti na filmski trak. Film ji ni prinesel le številnih TV-nastopov in slave, ampak, kot se je izkazalo zdaj, tudi zelo konkreten odziv oblasti.