Ženske so na ulici deležne veliko neprijetnih opazk. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ženske so na ulici deležne veliko neprijetnih opazk. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Avtorica je na belgijski televiziji pojasnila, da se je zadeve lotila zelo sistematično in subtilno. Foto: Youtube
Kaj naj ženske storijo, da jih ne bodo obkladali z neprimernimi opazkami? Sogovorniki so Peetersovi na to vprašanje odgovorili, naj hodijo ženske v družbi svojih partnerjev, pa jim bodo dali mir. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Francoska ministrica Cécile Duflot je bila deležna pohotnih žvižgov zaradi te obleke. Foto: Reuters

Peetersovo so moški obkladali z opolzkimi opazkami, žvižgi, volčjim zavijanjem in vprašanji, kot je: "Koliko staneš?" Ko ji je vse skupaj dokončno presedlo, se je mlada študentka odločila svoje (in v bistvu zelo vsesplošne) neprijetne izkušnje preliti na filmski trak.
S skrito kamero se je podala na bruseljske ulice in posnela odmevni, šokantni dokumentarni film Femme de la Rue (v prevodu: Dekle ulice, kar v francoščini lahko pomeni tudi prostitutko). Ta je zdaj v središču politične in družbene vihre tako v Belgiji kot tudi drugje, film pa je sprožil tudi burno javno razpravo.

Avtorico v filmu vidimo, kako se sprehaja po svoji soseski, ob tem pa od naključnih moških vseh starosti dobiva vabila v posteljo, seksistične opazke in poizvedovanja za telefonsko številko. "Kurba", "pocestnica", "kuzla", slišimo, ko jih vse po vrsti zavrača. Neki moški se sploh ne pusti odgnati, sledi ji in se ji ponuja.
Peetersova pravi, da je bila celotna sekvenca, prikazana v filmu, posneta v enem samem dnevu. Ženske sogovornice so Peetersovi priznale, da gre za tako hud problem, da nikdar ne zapuščajo doma v krilu ali kratkih hlačah, izogibajo se podzemne železnice, očesnih stikov z moškimi in zahajanja na določene ulice.

Tanka linija med rasizmom
Peetersova je v intervjuju za belgijsko televizijo dejala, da se je sprva spraševala, ali je ona kriva za to, ali se neprimerno oblači ali s čim drugim napeljuje moške. A potem ko je film posnela, je ugotovila, da gre za težave, ki jih ima večina žensk.
Imela je pa pomisleke glede sporočila, ki bi ga film lahko podal. Namreč, devet od desetih moških, ki so jo nadlegovali, je bilo priseljencev (večinoma severnoafriškega rodu), in Peetersova ni želela, da bi njen film izzvenel rasistično.

Očitno ji to vseeno ni povsem uspelo, saj je v četrtek skrajna islamistična skupina Sharia4Belgium na YouTubu objavila posnetek, v katerem besno napada mlado študentko, češ da "hodi po ulicah napol gola in oblečena kot poceni kurba. Obraz si je pobarvala kot klovn. Vse to, da bi pritegnila moško pozornost". Sharia4Belgium je trdno prepričana, da je Peetersova moške v filmu izzivala.

Belgijski politiki pravijo, da že načrtujejo zakonodajo, s katero bi se lotili seksističnih opazk in nadlegovanja, pri čemer obljubljajo tudi kazni za kršilce.
Belgijcem so se pridružile tudi francoske feministične skupine, ki so film izkoristile za izpostavitev podobnih težav v Franciji. Še preveč svež je namreč spomin na julijski incident v francoskem parlamentu, ko je bila Cécile Duflot, ministrica za stanovanjsko upravo, deležna volčjih žvižgov, ker je med sejo nosila cvetlično obleko.
Film Femme de la Rue si lahko ogledate v priloženem videu.