Naslovnica Chicago Sun-Timesa poziva k ustavitvi morije v 'vetrovnem mestu'. Foto: EPA
Naslovnica Chicago Sun-Timesa poziva k ustavitvi morije v 'vetrovnem mestu'. Foto: EPA

Ameriški predsednik Barack Obama, prva dama Michelle Obama in njuni hčerki Malia in Sasha so pripotovali v Chicago v petek zvečer pred sobotno poroko Laure Jarrett. Poroka je bila predvsem izjemno varovana - po poročanju Chicago Sun-Timesa je bilo na kraju dogodka med 100 in 200 mož v modrem.
Direktivo so dali v času, ko se Chicago spopada s povišano stopnjo umorov. V mestu je bilo samo letos ubitih več prebivalcev (228) kot ameriških vojakov v Afganistanu (144). A statistike, ki spominjajo na vojno območje, niso nič novega. Kot poroča WBEZ, je bilo od začetka ofenzive v Afganistanu leta 2001 ubitih okoli 2.000 ameriških vojakov, medtem ko je bilo zaradi strelskih ran v Chicagu v istem času ubitih več kot 5.000 ljudi.
Smrtonosni konci tednov
Stopnja umorov v Chicagu je trenutno štirikrat višja od tiste v New Yorku in dvakrat višja kot v Los Angelesu. V petek je bila tako v strelskem obračunu ubita ena oseba, sedem pa jih je bilo ranjenih, vključno s 16-letnim fantom. Prejšnji konec tedna je za posledicami strelnih ran umrlo osem ljudi, med katerimi je bil spet 16-letni fant, 46 jih je bilo ranjenih. S ponedeljka na torek je bilo ustreljenih še sedem ljudi, od tega dva usodno.

Stopnja umorov v Chicagu se je od lani povečala za več kot 50 odstotkov. Mestne oblasti vztrajno ponavljajo, da so za večino nasilja v zadnjem času odgovorne "razdrobljene" poulične tolpe, zato so na ulice odposlali posebne policijske enote pod krinko, pa tudi uniformirane policiste.