Privrženci Pegide v središču Dresdna. Foto: EPA
Privrženci Pegide v središču Dresdna. Foto: EPA
Dresden
Na drugem koncu mesta so se zbrali nasprotniki Pegide. Foto: EPA

Policija glede današnjega shoda ni podala ocene števila udeležencev, je pa potrdila, da je na ulice mesta poslala okoli 1.700 policistov. Shod je potekal mirno, policijska preiskava je stekla v enem primeru, povezanem s povzročitvijo telesne poškodbe.

Skupina za štetje Durchgezählt, ki jo vodi statistik na leipziški univerzi, je prek Twitterja sporočila, da se je na shodu zbralo od 6.500 do 8.500 ljudi.

Podporniki gibanja, poimenovanega po kratici za "Domoljubne Evropejce proti islamizaciji zahodnega sveta", ki se zavzema za zaostritev politike priseljevanja v Nemčiji, so se na prvem protiislamskem shodu v Dresdnu zbrali oktobra 2014, od tedaj pa se je njihovo delovanje razširilo tudi v druga nemška mesta. Povečala se je tudi podpora skrajno desni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD), ki nastopa z ostro protipriseljensko politiko. Anketa, ki jo je objavil današnji Bild am Sonntag je razkrila, da bi, če bi bile volitve prihodnji teden, AfD volilo 13 odstotkov volivcev, kar pomeni, da bi stranka brez težav prestopila 5-odstotni volilni prag za vstop v bundestag. Nemci bodo na splošne volitve odšli septembra prihodnje leto.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere, sicer Dresdenčan, je ob 2. obletnici Pegide dejal, da upa, da je tudi zadnja ter da bo mesto kljub obstoju Pegide ostalo kozmopolitsko in strpno.