Predsednika bodo Egipčani najverjetneje dobili šele v drugem krogu. Foto: EPA
Predsednika bodo Egipčani najverjetneje dobili šele v drugem krogu. Foto: EPA

Volitve bodo odgovorile na vprašanje, ali bo Egipt poslej vodil posvetni predsednik, povezan z ostanki nekdanjega režima, ali muslimanski pripadnik, kar bi lahko vplivalo na odnose države s svetom.

Ključne volitve bodo tako določile prihodnjo pot te najbolj poseljene arabske države, pri čemer pa si večina izmed okoli 50 milijonov volivcev po več kot letu dni pretresov želi predvsem miru ter konca krvavih nemirov, gospodarskega zastoja, negotovosti in naraščajočega kriminala.
Drugi krog junija
Na volitvah kandidira 13 kandidatov. Ker je le malo verjetno, da bo kdo izmed njih že v prvem krogu prejel več kot 50 odstotkov glasov, bodo novega predsednika Egipčani najverjetneje dobili šele po drugem krogu 16. in 17. junija.

Med kandidati, ki imajo glede na ankete dobre možnosti, da se uvrstijo v drugi krog, so nekdanji prvi mož Arabske lige in nekdanji zunanji minister Amr Musa, zadnji Mubarakov premier Ahmed Šafik, uradni kandidat Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi in nekdanji član bratovščine oz. neodvisni muslimanski pripadnik Abdel Monejm Abul Futuh.