Razpoke v Fukušimi delavcem še ni uspelo zamašiti. Foto: Reuters
Razpoke v Fukušimi delavcem še ni uspelo zamašiti. Foto: Reuters
Japonska
Skoraj mesec po potresu in cunamiju več kot 161.000 ljudi na Japonskem živi v evakuacijskih centrih. Foto: Reuters

V morje so že prečrpali 3.430 kubičnih metrov vode od predvidenih 11.500. Z izpuščanjem nizko radioaktivne vode v morje želi operater elektrarne TEPCO narediti prostor za visoko radioaktivno odpadno vodo, ki se je nakopičila predvsem na območju drugega reaktorja po hlajenju. Take vode, ki se je nabrala v kleti reaktorske stavbe in v podzemnih kanalih, kjer naj bi namenili radiacijo več kot tisoč milisivertov na uro, zaradi česar je onemogočena človeška dejavnost, naj bi bilo za okoli 60.000 ton oz. kubičnih metrov.

Predstavnik TEPCA je v ponedeljek pojasnil, da odvržena voda ne bo vplivala na zdravje, in zatrdil, da je človek v naravnem okolju letno izpostavljen radiaciji 2,4 milisiverta. Če bi vsak dan jedel alge in druge morske sadeže z območja, kamor bodo odvrgli odpadno vodo, bi bil izpostavljen radioaktivnosti 0,6 milisiverta.

Polimerna smola (še) ne deluje
V soboto so delavci v nuklearki odkrili 20-centimetrsko razpoko v vzdrževalnem jašku v drugem reaktorju, skozi katero v morje uhaja visoko radioaktivna voda. Razpoko so skušali najprej zaliti z betonom, ki pa se ni sušil, nato pa še z polimerno smolo. "V jašek smo zlili mešanico polimerne smole, žaganja in časopisnega papirja, a kaže, da mešanica ne gre v razpoko," je dejal predstavnik japonske agencije za jedrsko in industrijsko varnost.

Povečana vrednost radioaktivnega joda
TEPCO je objavil, da so vzorci, ki so jih v soboto vzeli v morski vodi v bližini drugega reaktorja nuklearke, vsebovali 300.000 bekerelov na kubični centimeter oziroma 7,5-milijonkrat višjo vrednost radioaktivnega joda od dovoljene. Radioaktivnost naj bi se dva dni pozneje znižala na petmilijonkrat preseženo vrednost. TEPCO je ponovil, da radioaktivna kontaminacija ne predstavlja "neposredne nevarnosti" in da ne bo imela "neposrednega vpliva na okolje".

Omejitev radioaktivnega joda razširili na ribe
Japonska vlada je prvič določila varnostni standard za dovoljeno količino radioaktivnega joda v ribah. Ljudje ne smejo uživati rib, ki vsebujejo 2.000 bekerelov ali več radioaktivnega joda na kilogram. Vlada je s tem na ribe razširila omejitev dovoljene količine radioaktivnega joda, ki je doslej veljala za zelenjavo. Ukrep je vlada sprejela po tem, ko je ministrstvo za zdravje sporočilo, da so ribe, ujete ob obali prefekture Ibaraki, ki leži med Tokiom in med potresom oz. cunamijem 11. marca poškodovano jedrsko elektrarno Fukušima, vsebovale radioaktivni jod, ki je presegal dovoljeno mejo. Prav tako so v ribah našli cezij, katerega količina je bila tik pod dovoljeno mejo.

Rusija je od Japonske prejela prošnjo, naj pošlje ladjo za shranjevanje radioaktivne tekočine iz podmornic, ki niso več v uporabi. Rusija o prošnji še razmišlja.

Merjenje radioaktivnosti zaradi velike zaskrbljenosti staršev poteka v več kot 1.400 šolah v prefekturi Fukušima. Pristojne oblati trdijo, da otroci zunaj 30-kilometrskega pasu okoli nuklearke ne bi smeli biti v nevarnosti.