40-letna Giffordsova ostaja v kritičnem stanju. Foto: Reuters
40-letna Giffordsova ostaja v kritičnem stanju. Foto: Reuters

Demokratska kongresnica, ki je bila hudo ranjena v streljanju v Tusconu v Arizoni, je sama sicer dihala že vse od streljanja, a so cevko za dihanje zdravniki pustili zaradi previdnosti.

Giffordsova, ki jo je 22-letni Jared Loughner ustrelil na njenem srečanju z volivci 8. januarja, je od takrat prestala operacijo na možganih in ostaja v kritičnem stanju. Zdravniki so optimistični, da si bo opomogla.

"Mrtev si"
V streljanju, ki je pretreslo ZDA, je umrlo šest ljudi, več kot dvanajst pa je bilo ranjenih. Enega izmed teh ranjencev, 63-letnega Jamesa Fullerja, so v soboto aretirali, ker je med snemanjem televizijske oddaje grozil voditelju gibanja Čajanka.

Med snemanjem oddaje o posledicah streljanja so Fullerja razburile besede Trenta Humphriesa, zato je vstal in zavpil: "Mrtev si". Policija ga je aretirala zaradi izgreda in grožnje. Po posvetovanju z zdravnikom so ga odpeljali na neprostovoljno duševno ocenjevanje v bolnišnico, proti njemu pa bodo vložili obtožnico.

Gibanje Čajanka oziroma ena njegovih najvidnejših članic, nekdanja republikanska podpredsedniška kandidatka Sarah Palin in ena največjih zagovornic pravice do orožja, je po mnenju nekaterih njenih kritikov posredno odgovorna za streljanje s svojim "seznamom za odstrel", na katerega je uvrstila tudi Giffordsovo.

Dober obisk razstave orožja
Dober teden po streljanju v Tusconu se je v tem kraju na tisoče ljudi, odločenih, da "izvajajo svoje pravice, ki jim jih zagotavlja drugi amandma", udeležilo razstave orožja, poroča CNN. "V spomin na žrtve smo imeli minuto tišine," je dejal Bob Templeton, predsednik razstave, in dodal, da je razpoloženje na razstavi, ki si jo je ogledalo 7.000 ljudi, pričakovali pa so jih okoli 5.000, otožno.