Kupola Genbaku je najprepoznavnejši del Parka miru v Hirošimi. Stavba z znamenito kupolo je bila najbolj ohranjena stavba v žarišču eksplozije in so jo zato ohranili kot simbol napada z jedrsko bombo. Foto: Reuters
Kupola Genbaku je najprepoznavnejši del Parka miru v Hirošimi. Stavba z znamenito kupolo je bila najbolj ohranjena stavba v žarišču eksplozije in so jo zato ohranili kot simbol napada z jedrsko bombo. Foto: Reuters
Japonska najradiacija

Ob jedrski krizi po nesreči v jedrski elektrarni v Fukušimi se je zavzel tudi za spremembo japonske energetske politike. Kot je poudaril Kan na slovesnosti v Parku miru v Hirošimi, bi si morala Japonska prizadevati, da bi postala družba, ki ne bo odvisna od jedrske energije.

Tudi župan Hirošime Kazumi Macui je poudaril, da se je po potresu in cunamiju 11. marca zaupanje Japoncev v jedrsko energijo razblinilo. "Japonska vlada mora čim prej spremeniti svojo energetsko politiko, da bi si znova pridobila razumevanje in zaupanje ljudi," je poudaril.

"Deček" uničil pristaniško mesto
Slovesnosti ob 66. obletnici ameriškega napada z atomsko bombo se je udeležilo okoli 50 tisoč ljudi. Štiri tone težka bomba iz obogatenega urana, poimenovana "Little Boy" oz. Deček je eksplodirala ob 8.15 po tamkajšnjem času v višini 567 metrov nad Hirošimo. Eksplozija je povzročila udarni val, ki je z močjo 35 ton na kvadratni meter in hitrostjo 440 metrov na sekundo uničil stavbe in ljudi.

V krogu 500 metrov okrog središča eksplozije so skoraj takoj umrli vsi ljudje. Zaradi neposrednih posledic bombe je samo do konca leta 1945 umrlo okoli 140 tisoč ljudi. Poznejše posledice izpostavljenosti sevanju pa se vse do danes med drugim kažejo v obliki raka na ščitnici, pljučih, prsih in levkemije.

Po Nagasakiju udaril "Debelinko"
Tri dni pozneje je napad z jedrskim orožjem, ki so ga ZDA nad Hirošimo uporabile prvič v zgodovini človeštva, doletel še mesto Nagasaki. Nad njim je eksplodirala bomba z imenom "Fat man" ali Debelinko s plutonijevo sredico. Za posledicami eksplozije je takoj umrlo okoli 40.000 ljudi, skupno pa naj bi posledice zahtevale več kot 70.000 žrtev.

Japonska je šest dni po napadu na Nagasaki razglasila brezpogojno kapitulacijo, s čimer se je končala druga svetovna vojna. Ameriški vojaški strategi in politiki so uporabo jedrskega orožja dolgo predstavljali kot edini izhod iz vojne, saj naj bi zaradi trdovratnega japonskega odpora invazija na osrednje japonsko otočje zahtevala življenja do milijon zavezniških vojakov.

Japonska najradiacija