Protestniki in policija se medsebojno obtožujejo za sinočnje spopade. Foto: EPA
Protestniki in policija se medsebojno obtožujejo za sinočnje spopade. Foto: EPA

Po nekaterih poročilih je policija protestnike - teh naj bi se čez noč nabralo okoli 9.000 - napadla, potem ko so ti predrli policijske barikade. Pri tem so jih aretirali 33.

Vodja varnostne službe Lai Tung Kvok je protestnike v Monk Koku označil za "radikalce", ki niso protestirali mirno, ampak so izvajali nasilna dejanja in kršili javni red.

Protestniki - večinoma mladi in študenti - so na družbenih omrežjih policijo obtožili napada brez povoda in trdijo, da je policija v polni bojni opravi planila na njih, medtem ko so spali. V zadnjih 24 urah je bilo na ulicah okrožja ranjenih najmanj 240 ljudi, od tega 18 policistov.

Voditelji na obeh straneh pozivajo k umirjanju razmer. Pogovori med vodji protestov in vladnimi delegati so sicer načrtovani za torek. Dvourne pogovore, ki jih bo moderiral predsednik univerze Lingnan Leonard Cheng, bodo prenašali v živo, a bodo zaprti za javnost.

Najhujši protesti po letu 1997
Najhujši protesti v Hongkongu po vrnitvi tega mesta Kitajski izpod britanske krone leta 1997 so izbruhnili konec septembra, ker so se oblasti v Pekingu avgusta odločile, da ne bodo izpolnile obljube, da bodo v Hongkongu lahko leta 2017 svojega voditelja volili na neposrednih volitvah.

Prepustili bi jim zgolj izbiro med dvema ali tremi kandidati, ki bi jih ponudil Peking, protestniki pa zahtevajo, naj jim dovolijo, naj sami izberejo svojega voditelja.

Protestniki, zbrani v t. i. dežnikarski revoluciji, hongkonškemu trenutnemu voditelju, Leung Čun Jingu, očitajo, da se ni postavil po robu kitajski komunistični stranki.