Iztirila se je lokomotiva s sedmimi vagoni. Foto: Reuters
Iztirila se je lokomotiva s sedmimi vagoni. Foto: Reuters

Nesreča se je zgodila v soboto zvečer (ob 23.20) po lokalnem času v bližini postaje Kuneri, ko so se na progi med Jagdalpurjem in Bhubaneswarjem iztirili lokomotiva in osem vagonov, v katerih je bilo okoli 600 ljudi. Indijske oblasti poročajo o 39 žrtvah, piše STA, ki se sklicuje na francosko tiskovno agencijo AFP.

Preiskovalci ugotavljajo, ali je vlak morda iztiril zaradi sabotaže s strani maoističnih upornikov, ki so dejavni na območju. "Obstaja sum sabotaže, ker sta dva vlaka malo pred tem po istih tirih peljala brez težav," je dejal tiskovni predstavnik indijskih železnic Anil Kumar Saxena. Po njegovih besedah reševalne ekipe že vso noč iščejo morebitne preživele.

Po prvih podatkih policije za zdaj ni dokazov, da bi bilo iztirjenje vlaka posledica sabotaže, temveč je bolj verjetno, da gre za posledico tehnične okvare, še poroča STA.

Število mrtvih še lahko naraste
Tiskovni predstavnik podjetja Železnice vzhodne obale J. P. Mishra je ob tem za BBC opozoril, da je v razbitinah še vedno ujetih veliko ljudi, zato lahko število smrtnih žrtev naraste.

"Naša prednostna naloga je poskrbeti za ranjene potnike in jim omogočiti ustrezno oskrbo v bolnišnicah. Temeljito preiskujemo vse vagone, da ne bi nihče ostal ujet v njih," je Mishra dejal za Reuters.

Hude nesreče vlakov so v Indiji precej pogoste - lani novembra je v iztirjenju vlaka v zvezni državi Utar Pradeš umrlo 140 ljudi, marca 2015 pa 39, več kot sto je bilo ranjenih.