Protestniki so metali kamenje, policija pa je uporabila solzivec, vodni top in gumijevke. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Protestniki so metali kamenje, policija pa je uporabila solzivec, vodni top in gumijevke. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Kot poroča Reuters, so protestniki na policiste metali kamne, policija pa je uporabila solzivec, vodni top in gumijevke. Protest se je v nasilje sprevrgel v mestu Mehsana, kjer so lokalne oblasti uvedle policijsko uro. Po vsej zvezni državi Gudžarat so priprli več kot 400 ljudi.

Protestniki so na ulicah zahtevali izpustitev 22-letnega Hardika Patela, enega izmed voditeljev skupnosti Patel, ki je zaprt od oktobra zaradi obtožb o vstaji. Po poročilih medijev je bilo v Mehsani poškodovanih več deset ljudi, vendar to ni potrjeno.

Oblasti so onemogočile dostop do spleta z uradno razlago, da se govorice ne širile po družbenih omrežjih in da bi se v mestu ohranil mir.

"Več vladnih služb"
Hardik Patel je lani postal vodja množičnega gibanja, ki zahteva več vladnih služb in možnosti za visokošolsko izobraževanje za skupnost Patel oziroma Patidar, ki predstavlja 14 odstotkov od okoli 60 milijonov prebivalcev Gudžarata.

Lani so protesti presenetili oblasti na državni in zvezni ravni. Protestniki so zahtevali izpolnitev obljube premierja Narendre Modija o novih delovnih mestih. Modi je sicer do leta 2014 trinajst let vodil zvezno državo Gudžarat.

Premožna kasta
Kasta Patel je razmeroma premožna skupnost lastnikov zemljišč in podjetnikov, ki se ukvarjajo s trgovino z diamanti, obdelavo nafte in tekstilom. Lani je ta skupnost zagovarjala spremembo politik, ki po njihovem mnenju neupravičeno pomagajo skupinam, ki so na dnu indijske družbene lestvice.

Po njihovem mnenju bi morala vlada prekiniti pozitivno diskriminacijo, ki gre v korist muslimanov, hindujcev iz nižjih kast in drugih nazadnjaških razredov, kar je skupen izraz za socialno in izobrazbeno prikrajšane skupine.