Taksisti v Italiji nasprotujejo liberalizaciji njihovih storitev. Foto: Reuters
Taksisti v Italiji nasprotujejo liberalizaciji njihovih storitev. Foto: Reuters
Alitalia
Alitalia grozi z odpuščanjem 2.000 delavcev, zato so sindikati napovedali stavko. Foto: EPA
Italija sredi stavkovnega vala

Kot je za Radio Slovenija poročal dopisnik Janko Petrovec, so zadnje dni v Rimu, Neaplju, Torinu, Bologni in Milanu mnogi hodili peš, zlasti v torek, ko so se taksisti zgrnili v središče Rima.

Jabolko spora je zakonska odredba, ki znova prelaga ureditev trga nelinijskega prevozništva v državi in je v parlamentarni razpravi. Ne gre le za multinacionalko Uber, ki ponuja prevoze za bistveno nižje cene, ampak tudi za limuzine z vozniki, ki naj bi po novem pobirale stranke tudi na javnih mestih.

Tu je še evropska direktiva o sprostitvi trga storitev. Taksisti, ki za licenco v Rimu odštejejo več kot 100.000 evrov, nočejo konkurence iz cenejših mest, ki bi lahko ponudila dumpinške cene. Tega se bojijo tudi poulični prodajalci, ki so se pridružili protestu.

Zato so protestniki zasedli trg pred parlamentom in ulice pred sedežem vladajoče Demokratske stranke ter uporabili dimne bombe pred ministrstvom za promet. Pozno zvečer so končno prejeli dogovor. Pristojni minister Graziano Delrio je obljubil izboljšave na področju storitev s taksiji v mesecu dni. Beli taksiji so tako spet na cestah. Oddahnili so si predvsem v Milanu, kjer pričakujejo 15.000 gostov z vsega sveta za začetek tedna mode.

Stavka v Alitalii
Medtem pa se stavka napoveduje tudi v letalskem prevozniku Alitalia, ki je v skoraj polovični lasti Etihada iz Združenih arabskih emiratov. Alitalia ustvarja po dva milijona evrov izgube na dan, zato grozi z odpuščanjem 2.000 delavcev. Sindikati so za četrtek napovedali stavko, zaradi katere je podjetje odpovedalo okoli 60 odstotkov poletov, nekatere že nocoj, je še poročal Janko Petrovec.

Italija sredi stavkovnega vala