Terre'blanche si je prizadeval za obstoj apartheida. Foto: EPA
Terre'blanche si je prizadeval za obstoj apartheida. Foto: EPA
JAR
Pred Terre'blanchevo hišo so se zbrali privrženci njegovega gibanja AWB. Foto: Reuters

Lokalni mediji poročajo, da so neznanci 69-letnega Terre'blancha pretepli in razsekali na njegovi kmetiji na severozahodu države. "Terre'blanchea so do smrti pretepli s palicami in koli, našli so ga na postelji s poškodbami po glavi in obrazu, ob njem pa je ležal tudi nož" je za televizijsko mrežo News 24 povedal eden izmed policistov.

Južnoafriški mediji poročajo še, da naj bi se Terre'blanche zapletel v spor z dvema delavcema na njegovi kmetiji, starima 15 in 21 let, zaradi neplačevanja dela, oba pa je policija kot osumljenca za umor že aretirala.

Zuma vse pozval, naj bodo mirni
Na novico se je že odzval predsednik JAR-a Jacob Zuma, ki je zločin obsodil kot "grozljivo dejanje". Ob tem je prebivalce pozval, naj bodo mirni, in jim dejal, da ne smejo dovoliti, da bi bil dogodek izkoriščen za porast rasnega sovraštva. "Morilci Terre'blanchea morajo biti kaznovani, ne glede na to, ali sta prepričana, da je bil zločin upravičen. Nobene pravice nista imela, da sta mu vzela življenje," je še zapisal predsednik Zuma v sporočilu za javnost.

Umor se je zgodil ravno v času, ko v Južnoafriški republiki narašča strah pred neodgovornimi in škodljivimi rasističnimi občutji ter s tem povezanim kriminalom.

Terre'blanche se je bojeval za apartheid
Ali je bil umor politično motiviran, še ni znano, uradni govorec Terre'blancheve stranke AWB pa meni, da ga je sprožilo nedavno prepevanje pesmi iz časa apartheida.

Terre'blanche se je v 90. letih prejšnjega stoletja bojeval za ohranitev apartheida, saj je njegovo gibanje Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) skušalo ustaviti tiste, ki so si prizadevali za ukinitev apartheida. Zadnja leta je živel v osami.