Katalonci slavijo plebiscitarno zmago, volivci najbogatejše španske pokrajine so zmagovitim strankam podelili mandat za odcepitev od Španije. Foto: Reuters
Katalonci slavijo plebiscitarno zmago, volivci najbogatejše španske pokrajine so zmagovitim strankam podelili mandat za odcepitev od Španije. Foto: Reuters
Katalonske volitve hkrati tudi plebiscit

Po izidih vzporednih volitev televizije TV3 se listi Junts pel Si (Skupaj za da) obeta od 63 do 66 sedežev v katalonskem parlamentu, kjer pa je 135 poslanskih sedežev. A osrednje zavezništvo za neodvisnost Katalonije lahko pri odcepitvenem načrtu računa tudi na podporo marksistične leve stranke CUP, ki se ji obeta 11-13 mandatov.

V letu in pol vnovično rojstvo Katalonije
Vladajoča konservativna nacionalistična stranka CDC je skupaj s strankarsko navezo Levica/Zeleni (ICV), levim separatističnim ERC-jem in še nekaj manjšimi skupinami za nastop na volitvah oblikovala enotno listo Junts pel Si (Skupaj za da), ki je upala na popolno zmago. Po njej naj bi z mandatom volivcev začeli enostranski proces, ki naj bi v 18 mesecih prinesel odcepitev Katalonije od Španije.

Kakšen bo odziv centralističnega Madrida?
Predsednik katalonske vlade Artur Mas se je odločil predčasne pokrajinske volitve povezati z glasovanjem o neodvisnosti, saj vlada v Madridu vztrajno zavrača izvedbo dejanskega plebiscita o tem vprašanju. Katalonci so ga hoteli izpeljati že novembra lani, a je vmes poseglo špansko ustavno sodišče, proces pa je zvodenel v simbolično glasovanje o neodvisnosti.

Španska vlada se sklicuje na ustavo, ki določa enotnost španskega naroda, in plebiscita ne dovoli, češ da bi kršil ustavno določilo, po katerem lahko plebiscit o suverenosti skliče zgolj nacionalna vlada, na njem pa bi morali glasovati vsi Španci, kar pa Katalonci odločno zavračajo, ker je to v nasprotju s pravico narodov do samoodločbe.

Nasprotnikom odcepitve dobra tretjina glasov
Sredinski državljani (Ciutadans), ki nasprotujejo neodvisnosti, so postali druga stranka Katalonije (19-21 sedežev), socialisti naj bi osvojili 14-16 mandatov, ljudska stranka pa 9-11 poslancev. V katalonski parlament se je uvrstila še koalicija levičarskih strank, ki jo vodi Podemos, z 12-14 poslanci, ki se zavzema za pravico do referenduma o neodvisnosti, ki bi ga priznal tudi Madrid.

Medtem ko vlada v Madridu uživa podporo nekaterih pomembnih evropskih držav, ki se bojijo odcepitvenih teženj svojih delov, pa katalonska vlada svari pred širjenjem strahov v povezavi z odcepitvijo.

Katalonske volitve hkrati tudi plebiscit