Letalski napadi potekajo pod vodstvom ameriških zračnih sil. Foto: Reuters
Letalski napadi potekajo pod vodstvom ameriških zračnih sil. Foto: Reuters

Proopozicijski Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, je sporočil, da so bili civilisti ubiti v napadu na skrajneže v vasi Birmahle blizu večinsko kurdskega mesta Kobane na severu Sirije ob meji s Turčijo.

Po besedah vodje observatorija Ramija Abdela Rahmana se džihadisti Islamske države in sirski uporniki spopadajo kakšna dva kilometra daleč od vasi, v sami vasi Birmahle pa so samo civilisti. Skrajneži v njej niti nimajo svojih položajev. Ubiti so člani najmanj šestih družin.

Gre za največ ubitih civilistov v enem letalskem napadu zavezniške koalicije, odkar je lani začela z bombardiranjem Islamske države v Iraku in Siriji.

Letalske napade na položaje skrajnežev v Siriji so ZDA in njene arabske zaveznice začele lani septembra. V pokrajini Alep, kjer leži omenjena vas, na ta način podpirajo kurdske borce, ki se spopadajo s skrajneži. Ob njihovi podpori so tako januarja uspeli skrajneže pregnati iz Kobaneja.

Koalicija je v petek sporočila, da so blizu Kobaneja izvedli šest napadov na strateške položaje Islamske države, a o žrtvah niso poročali. V koalicijskih letalskih napadih je bilo po podatkih observatorija od septembra ubitih več kot 2.000 ljudi, od tega najmanj 1.922 borcev Islamske države in pred petkom 66 civilistov.

Letalski napadi so ustavili napredovanje skrajnežev, a niso uspeli oslabiti Islamske države na območjih, ki jih zaseda.