Foto:
Foto:
Strmoglavljeno letalo makedonske vlade, vrste beech 200 super king air, z oznako Z3-BAB.
Janez Drnovšek je izrazil pretresenost nad smrtjo makedonskega kolega
Makedonski predsednik Boris Trajkovski

Nesreča letala, v kateri je umrlo vseh 9 potnikov in članov posadke, se je zgodila v slabem vremenu na hribovitem območju v bližini kraja Stolac v BiH-u.

Našli trupla vseh ponesrečenih
Reševalci so na kraju nesreče našli trupla vseh devetih ljudi, ki so bili na krovu letala. Poleg Trajkovskega so v nesreči umrli še trije njegovi svetovalci, dva varnostnika, predstavnik zunanjega ministrstva ter pilota. Na kraju nesreče so enote Sfora in policije BiH-a. Območje nesreče je še od vojne posuto z minami.

Makedonska delegacija naj bi se v Mostarju udeležila mednarodne konference o vlaganjih v BiH-u. To so po nesreči sprva odpovedali, kasneje pa so sporočili, da se je vendarle začela. Letalo, vrste beech 200 super king air, naj bi izginilo z radarja približno ob 9. uri. Zračni prostor nad prizoriščem nesreče so zaprli za 48 ur.

Parlament prekinil zasedanje
Zaradi tragičnega dogodka so v Skopju prekinili zasedanje parlamenta. Obenem so vse makedonske radijske postaje prekinile program. Po poročanju tiskovne agencije Tanjug so v Skopju napovedali tudi izredno sejo vlade in sveta za nacionalno varnost. Iz makedonskega notranjega ministrstva pa so sporočili, da so poostrili varnostne ukrepe okoli pomembnih državnih objektov in skopskega letališča. Makedonija je zaradi nesreče tudi odpovedala za danes načrtovano uradno vložitev prošnje za članstvo v EU-ju.

EU in Nato pretresena
EU in Nato sta globoko užaloščena zaradi tragične smrti makedonskega predsednika Borisa Trajkovskega v letalski nesreči nad BiH-om. Predsednik Evropske komisije Romano Prodi je obžaloval smrt Trajkovskega in dejal, da je bil makedonski predsednik arhitekt in porok za evropsko usmerjenost svoje države. Visoki zunajepolitični predstavnik EU-ja Javier Solana pa
je dejal, da je bil Trajkovski prijatelj Evrope. Evropski parlament je spomin na predsednika počastil z minuto molka. Generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer pa je Trajkovskega označil kot pogumnega državnika, ki se je boril za demokracijo.

Drnovšek in Rupel z izrazi sožalja
Predsednik države Janez Drnovšek in zunanji minister Dimitrij Rupel sta ob smrti makedonskega predsednika Borisa Trajkovskega poudarila, da je to velika izguba za Makedonijo.

"Zelo me je prizadela vest o smrti makedonskega predsednika. Bil je zelo dober prijatelj Slovenije in tudi osebno sem ga cenil," je dejal predsednik Drnovšek. Poudaril je, da je bila vloga Trajkovskega, zlasti v kriznem času, ko je bila Makedonija na robu večje državljanske vojne, zelo pomembna. "Ta izguba je velika tako za Makedonce kot tudi za vse nas, ki smo ga poznali in z njim zelo dobro delali. V kratkem bi moral priti na obisk v Slovenijo in resnično mi je žal, da se je to zgodilo," je dodal.

Minister Rupel je poudaril, da je bil Trajkovski najmočnejši element stabilnosti v Makedoniji in da se bo njegova izguba zelo poznala. Izrazil je upanje, da bodo v Makedoniji brez težav izvedli volitve, ki so bile predvidene že sicer, in da predsednikova smrt ne bo pustila velikih
posledic.

Leta 1999 izvoljen za predsednika
Leta 1999 je bil Trajkovski izbran za namestnika zunanjega ministra. Na tem položaju je ob izbruhu krize na Kosovu ostro kritiziral Nato, ker po njegovem ni dovolj pozornosti posvečal napetostim v Makedoniji, hkrati pa je s Kosova v Makedonijo prebežalo okoli 300.000 beguncev albanske narodnosti.

Konec leta 1999 je bil Trajkovski izvoljen na predsedniških volitvah, ravno ko so se zaostrili odnosi s tamkajšnjo albansko manjšino. Med predsedovanjem Trajkovskega je bil leta 2001 ob pomoči Nata dosežen pomemben dogovor med makedonsko vlado in albanskimi oboroženimi skrajneži, ki je preprečil izbruh morebitne državljanske vojne.

Balkansko gorovje je lahko v kombinaciji s slabim vremenom huda preizkušnja tudi za izkušene pilote. Že aprila 1996 je v nesreči letala umrlo 35 ljudi, med drugim tudi član administracije takratnega ameriškega predsednika Billa Clintona, Ron Brown.