Nesreča letala v Alžiriji

Kot je poročal BBC, so hudo poškodovanega vojaka, ki je v kritičnem stanju, odpeljali v vojaško bolnišnico v Alžir. V nesreči je utrpel hude poškodbe glave. Mediji in tudi alžirske oblasti so sicer sprva poročali, da je bilo na letalu 99 potnikov in štirje člani posadke, kasneje pa je alžirsko obrambno ministrstvo sporočilo, da je bilo na letalu 78 vojakov, njihovih svojcev in članov posadke.

"Videl sem, kako je vojaško letalo strmoglavilo in se preklalo na dva dela," je dejal eden od gasilcev, ki so prihiteli na kraj nesreče, približno 500 kilometrov vzhodno od Alžirja.

Letalo hercules C-130 je strmoglavilo v provinci Oum El Bouaghi, potem ko je izginilo z radarjev med Constantinom in Oum Al Bouaghijem. Po prvih ugotovitvah naj bi bila nesreča posledica slabega vremena z močnimi vetrovi in snegom, zgodila pa se je, ko se je letalo začelo spuščati proti letališču v Constantinu.

Komisija bo preučila okoliščine nesreče
Alžirski predsednik Abdelaziz Bouteflika je družinam umrlih izrazil sožalje in razglasil tridnevno državno žalovanje, ki se bo začelo v sredo. Obrambno ministrstvo je že oblikovalo preiskovalno komisijo, ki bo preučila okoliščine nesreče.

Kot poroča časnik El Watan, je bilo letalo na poti iz mesta Tamanrasset na puščavskem jugu države v mesto Constantine na severovzhodu Alžirije, vmes pa se je ustavilo v mestu Ouargla.

Gre za najhujšo letalsko nesrečo v zadnjih 11 letih. Marca 2003 so v letalski nesreči v Tamanrassetu umrla 102 človeka, eden je nesrečo preživel.