Dobrodošli v 'stoletje Kitajske'. Foto: EPA
Dobrodošli v 'stoletje Kitajske'. Foto: EPA
Staranje
Zahodne družbe bodo postajale vse starejše. Foto: EPA

To so izsledki poročila Global Trends 2030, ki ga vsake štiri leta objavi ameriška organizacija National Intelligence Council (NIC), ki skuša prepoznati smernice po svetu, jih proučiti in priti do določenih sklepov.

NIC je ugotovil, da se bo čez dve desetletji največja celina, torej Azija, "bahala" s splošno močjo, ki bo večja od ameriške in evropske skupaj. Podlaga za to napoved je število prebivalstva, bruto družbeni proizvod (BDP), vojaški izdatki in naložbe v tehnologijo.

Počasno zaostajanje Evrope in Japonske
"Kitajska je na poti, da postane največje gospodarstvo na svetu. ZDA bo verjetno prehitela že precej pred letom 2030. Medtem pa bo gospodarstvo evropskih držav, Japonske in Rusije še naprej počasi, a zanesljivo upadalo in nabiralo zaostanek," piše v poročilu, v katerem pa je jasno zapisano, da Kitajska ob tem ne bo postala velesila, ki bi vstopila v ameriške čevlje. Namesto tega bodo najvplivnejše države glede najbolj perečih mednarodnih težav sklepale koalicije, od Pekinga ni pričakovati neusklajenih in enostranskih potez.

"Seveda je pomembno, katera država ima največje gospodarstvo, a ne moremo potegniti povezav, da je ta država hkrati tudi velesila," je dejal predstavnik NIC-a Matthew Burrows. Čeprav ZDA ne bodo več svetovna vodilna sila, pa bodo njihove odločitve glede vladanja, reševanja spornih vprašanj, sodelovanja na območju in novih vrst tehnologije še vedno imele velik vpliv na ves svet.

Rast srednjega razreda
"Velesmernice" še napovedujejo, da se bo moč z Zahoda postopno premikala proti Vzhodu in Jugu, poleg tega pa se bo zahodna družba vse bolj starala, srednji družbeni razred se bo širil, zaloge naravnih virov pa bodo izginjale.

Kaj se bo še zgodilo? ZDA bodo v prihodnjih dveh desetletjiih dosegle energetsko neodvisnost, po svetu pa se bo hitro večalo tudi število ljudi, ki bodo živeli na mestnih območjih.