Kitajke, ki stremijo po karieri, so izpostavljene številnim predsodkom. Foto: Reuters
Kitajke, ki stremijo po karieri, so izpostavljene številnim predsodkom. Foto: Reuters
Stigmatizacija izobraženih žensk nad 27 let je tesno povezana s kitajsko politiko načrtovanja družin. Foto: EPA
Kitajska družba je v zadnjih desetletjih doživela mnogo sprememb. Foto: Reuters

Zveni kot naslovi senzacionalističnih ženskih revij, a vse te članke najdemo na strani kitajske feministične agencije.

"Ostanki" žensk ali ženski "ostanki" (šeng nu) so po definiciji Kitajske ženske zveze iz leta 2007 neporočene ženske nad starostjo 27 let, ministrstvo za izobraževanje pa je termin dodalo svojemu uradnemu slovarju. Komunistična stranka je žensko zvezo ustanovila leta 1949 z namenom "zaščite ženskih pravic in interesov", njena spletna stran pa zadnjih pet let objavlja članke, ki stigmatizirajo izobražene, poslovne ženske, ki so še vedno samske.

New York Times ob tem navaja kolumno z marca lani, objavljeno ravno tik za mednarodnim dnem žensk: "Lepa dekleta ne potrebujejo kaj dosti izobrazbe, da se poročijo v premožno in vplivno družino, dekletom povprečnega ali grdega videza pa je precej težje. Taka dekleta upajo, da bodo z nadaljnjim izobraževanjem bolj konkurenčne. Tragedija pa je, da se ne zavedajo, da so ženske s starostjo vredne vse manj, tako da so do takrat, ko pridobijo magisterij ali doktorat, že stare kot porumeneli biseri."

Progresivne in promiskuitetne
Potem ko avtor kolumne natrosi nekaj "pametnih" nasvetov tem zavedenim ženskam, ki so se odločile za višjo izobrazbo, pisec obtoži izobražene, samske ženske, da so promiskuitetne in da imajo izprijeno moralo: "Številni visokoizobraženi "ženski ostanki" so zelo progresivni v svojem razmišljanju in uživajo v obiskih nočnih klubov, kjer iščejo afere za eno noč, ali pa postanejo ljubice visokega oblastnika ali bogataša. Šele ko izgubijo svojo mladost in jih moški izvržejo, se odločijo poiskati življenjskega partnerja. Zato si večina "ženskih ostankov" ne zasluži naše naklonjenosti."

New York Times se ob tem sprašuje, zakaj bi kitajska državna feministična agencija širila kampanjo strahu proti samskim, izobraženim ženskam? Ženska zveza je svoj prvi članek o "ženskih ostankih" objavila leta 2007, kmalu potem, ko je kitajski državni svet izdal dekret o zaostritvi programa za načrtovanje družin in prebivalstva, s katerim je želel nasloviti "neprecedenčne pritiske prebivalstva". Med temi pritiski navajajo neuravnoteženost razmerij spolov - ki "ogroža družbeno stabilnost" - in "nizko kakovost prebivalstva, zaradi česar težko konkuriramo za nacionalno moč".

Državni svet kot enega izmed svojih ključnih ciljev navaja "dvig kakovosti prebivalstva", kot glavnega izvajalca svoje politike družinskega načrtovanja pa imenuje Žensko zvezo. "Kako bolje dvigniti kakovost prebivalstva kot s prestrašenjem žensk 'visoke kakovosti' o poroki in materinstvu za dobrobit naroda?" se sarkastično sprašujejo pri New York Timesu. Kolumne na temo šeng nu v Ženski zvezi imajo vse isti cilj: prepričati samske, izobražene ženske, da nehajo biti tako ambiciozne in naj se poročijo že enkrat. "Glavni razlog, da mnogo deklet postane "zapuščenih", je, da so njihovi standardi za partnerja previsoki … Če pa niso preveč izbirčna, bi moralo biti najti partnerja povsem preprosto."

"Zapelji, a ne gnjavi"
Nekateri izmed člankov so bili v teh petih letih večkrat objavljeni, navajajo pa uporabne nasvete, kot so "zapelji, a ne gnjavi" in "bodi vztrajna, a ne trmasta": "Ko čakate na moškega, če rečete, da mora biti bogat in bister, romantičen in delaven ... je to preprosto svojeglavost. Mar tak popoln moški sploh obstaja? Morda da, a zakaj zaboga bi se hotel poročiti z vami?"

Od leta 2008 dalje so komisije za načrtovanje prebivalstva v mestih, kot sta Nanjing in Ningbo, izvajale "intervencije", da bi naslovile "krizo ženskih ostankov". Lokalne podružnice Ženske zveze so organizirale zmenkarije za visoko izobražene ženske, marca pa je v Pinghuju v provinci Džedžjang potekala kampanja, da bi "ženski ostanki čim hitreje našli zakonsko srečo".

In ko ženski "ostanek" enkrat najde zakonsko srečo, kaj ji je storiti, če jo njen mož prevara? Sodeč po zapisu na strani Ženske zveze, se mora taka ženska "izboljšati": "Ko odkrijete, da vas vara, vas lahko popade bes, a zavedati se morate, da če zganjate cirkus, moškemu odrekate njegov 'obraz' ... Noben moški ni sposoben preživeti vse življenje zvest staromodni ženi, ki se nikdar ne spremeni ... Poskusite spremeniti vašo pričesko ali garderobo. Ženske se morajo stalno spreminjati na bolje."