V novembrskem napadu na iransko ambasado v Bejrutu je umrlo 25 ljudi. Foto: EPA
V novembrskem napadu na iransko ambasado v Bejrutu je umrlo 25 ljudi. Foto: EPA
V vojno v Siriji so posredno ali neposredno vpletene številne države in gibanja. Tudi libanonska. Foto: EPA

Al Madžida, "emirja" sunitske skupine Brigade Abdulaha Azama, sicer državljana Savdske Arabije, trenutno zaslišujejo na skrivni lokaciji, je sporočil obrambni minister Fajez Gosn, ki ni želel povedati, kdaj se je zgodila aretacija. Dejal pa je, da je Al Madžida aretirala vojaška obveščevalna služba.

Al Madžidova skupina je prevzela odgovornost za novembrski napad na iransko ambasado v Bejrutu, njega pa so poleg libanonskih oblasti iskali še Savdijci in Američani. Brigade Abdulaha Azama so v ZDA označene za teroristično organizacijo.

Skupina je sicer nastala leta 2009, svoje podružnice pa naj bi imela tako v Libanonu kot na Arabskem polotoku.

Kot poroča Al Džazira, je bil danes ukinjen tudi profil na spletnem družbenem omrežju Twitter, ki je pripadal Siradžedinu Zreikatu, članu Al Madžidove skupine. Ravno Zreikat je v imenu skupine prevzel odgovornost za novembrski napad, v katerem je umrlo 25 ljudi.

Zreikat je napovedal nove napade v Libanonu, če bo šiitska skupina Hezbolah še naprej pošiljala svoje vojake v Sirijo v podporo enotam sirskega predsednika Bašarja Al Asada v boju proti njegovim nasprotnikom.

Že leta 2009 obsojen na dosmrtni zapor
Leta 2009 so libanonske oblasti Al Madžida v odsotnosti obsodile na dosmrtno ječo zaradi članstva v drugi oboroženi skupini, Fatah Al Islam, prav tako povezani z Al Kaido. Fatah Al Islam je bil leta 2007 vpleten v hude spopade z libanonsko vojsko v palestinskem begunskem taborišču Nahr Al Bared na severu države. V spopadih je umrlo več kot 400 ljudi, vključno s 168 vojaki.

Po tistih spopadih so številni pripadniki Fatah Al Islama zatočišče poiskali v drugem palestinskem taborišču, od koder pa naj bi Al Madžid sredi leta 2012 odšel v Sirijo.