Svet

Poudarki

  • Najmanj sedem mrtvih in 20 ranjenih
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 5 glasov Ocenite to novico!
Libija
Padec Gadafijevega režima v Libiji (še) ni prinesel miru. Foto: EPA
Saif Al Islam Gadafi
Mednarodno kazensko sodišče v Haagu zahteva izročitev Saifa Al Islama. Foto: Reuters

Dodaj v

V Libiji boji za nadzor nad pomembno tihotapsko potjo

Italija zasegla za okoli 20 milijonov evrov Gadafijevega premoženja
16. maj 2012 ob 17:46
Rim/Tripolis - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Italijanske oblasti so zasegle hotel in zemljišča na južnoitalijanskem otoku Pantelleria, ki so bili v lasti družine Moamerja Gadafija. V Libiji novi spopadi.

Vrednost družine Gadafi v skladu z odločitvijo sodišča v Rimu zaseženih nepremičnin znaša 20 milijonov evrov. Italija je v preteklih mesecih zasegla že za okoli 1,1 milijarde evrov premoženja v domnevni lasti Gadafijeve družine. Večinoma gre za delnice največjih italijanskih podjetij, kot so banka Unicredit, energetski koncern Eni in proizvajalec avtomobilov Fiat.

Zasegli so tudi lastniške deleže Gadafijevih v nogometnem klubu Juventus, bančne depozite, nepremičnine in motor Harley Davidson, ki naj bi bil v lasti Gadafijevega sina Sadija.

Del premoženja odmrznjen
Italija je med vojno v Libiji zamrznila za več milijard evrov premoženja nekdanjega Gadafijevega režima v nekaterih največjih italijanskih bankah in podjetjih, ki pa ga je po oblikovanju nove vlade v državi že odmrznila.

Zaseg premoženja sledi zahtevi Mednarodnega kazenskega sodišče v Haagu, da Libija izroči Gadafijevega sina Saifa al Islama, ki ga obtožujejo zločinov proti človečnosti.

Tuaregi podpirali Gadafija
Dobrega pol leta po smrti dolgoletnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija iz Libije še vedno poročajo o spopadih. Dober mesec pred volitvami so se prebivalci libijskega mesta Gadames ob meji z Alžirijo spopadli z oboroženimi nomadi. Spopadi so izbruhnili zaradi vprašanja nadzora nad nadzorno točko na obrobju mesta. Ta leži ob puščavski poti, ki jo pogosto uporabljajo tihotapci.

Napetost med prebivalci mesta in Tuaregi, nomadi, ki hodijo po puščavi na meji med Libijo in njenimi sosedami, se je stopnjevala več dni. "En človek je bil ubit. Borijo se za nadzor nad enim izmed glavnih vhodov v mesto," je dejal prebivalec mesta, ki leži okoli 600 kilometrov jugozahodno od Tripolisa. Libijska vlada je pozneje sporočila, da je umrlo sedem ljudi, 20 je ranjenih. V Gadames so poslali vojsko, da bi umirila stanje.

Začasna vlada v Libiji ima velike težave z izvajanjem svoje oblasti nad številnimi plemenskimi skupinami vse od padca Gadafijevega režima. Številni Tuaregi so med uporom proti Gadafiju podprli polkovnika, ker je ta podpiral njihov upor proti vladam v Maliju in Nigru v 70. letih prejšnjega stoletja ter jim nato dovolil, da se naselijo na jugu Libije.

Volitve 19. junija
Tuaregi so izjemno pomembni za regionalno varnost, ker imajo velik vpliv v praznih prostranstvih puščave, ki jih uporabljajo tihotapci mamil in islamski skrajneži.

Parlamentarne volitve v Libiji so predvidene za 19. junij, ko naj bi se moč razdelila med regije in plemena, sledilo pa naj bi oblikovanje nove ustave.

T. V.
Prijavi napako
Komentarji
alonsodeportes
# 16.05.2012 ob 18:13
Saj ni res - glavnega vodjo so ubili že pred meseci in po logiki bi se morala njegova 'zločinska' armada razpasti, 'uporniške sile' pa bi se morale ob podpori naroda (ki bi ga naj 'zločinski' Gadafi tako zelo zlorabljal) le sprehoditi do 'svobode'.
Lepo prosim naše preljube novinarje, da začnete uporabljati zdrav razum in ne prepisujete več od kolegov - to se dela le v šoli.
MZ
# 16.05.2012 ob 19:19
Hehe...če bi šlo plačancem res tako dobro, bi njihovi mentorji medije vsak dan zasipavali z zgodbami o "boju za svobodo", tako pa raje modro molčijo. Očitno Libijci le ne marajo "demokracije" tako, kot nas to skušajo prepričati.
evaevi
# 16.05.2012 ob 21:18
breathe, kako, a ni plemenita uvedba demokracije nujna za zaščito in odrešitev prebivalcev tega sveta

Kar premalo nam zadnje mesece poročajo in prikazujejo odrešeno libijsko prebivalstvo.

Pa kakšno modrovanje raziskovalne novinarke Karmen že pogrešam, kako, da je nič ne pošljejo v osvobojeno Libijo na obisk k osrečenemu prebivalstvu?

Da ponosni vidimo, pri čem smo kot člani Nata udeleženi tudi mi?
help
# 16.05.2012 ob 19:39
Gadafija bodo delali iz... peska. (samo to jim bo še ostalo, ko tuje korporacije končajo svoj "posel").
Petar Karamazov
# 16.05.2012 ob 22:52
V Gadames so poslali vojsko, da bi umirila stanje.

Očitna laž, saj trenutno v Libiji ni uradne vojske, kot ni legitimne oblasti. Državo obvladujejo islamisti, oborožene tolpe in Gadafijevi lojalisti. Kdo bo zmagal ve samo bog.
help
# 16.05.2012 ob 23:31
Demokracija že po difoltu ne gre skupaj s kameltrogarji.

Oni ne rabijo demokracije, samo malo več pameti. In imajo vsaj upanje, za razliko od nas na BALKANU...
dmejz
# 17.05.2012 ob 10:08
Ker RTV in Šveglova ne poroča o boju za demokracijo v Siriji, bom sem pripopal posnetek kako 'uporniki' razstreljujejo avte UNa in potem trdijo, da jih napada vladna vojska. Je pa lepo videt, da Libijci niso pokleknil pred zahodnimi plačanci in se borijo dalje, tudi po smrti Gadafija, samo mediji pri nas tega nočejo poročati. Dejanska državljanska vojna se je v Libiji začela s smrtjo Gadafija, prej pa je bila agresija zveze NATO na suvereno državo.
Yeah sure
# 16.05.2012 ob 22:18
nomadi, ki hodijo po puščavi

dnevna doza smeha ne škodi!
križnik
# 11.06.2014 ob 15:46
[you tube]http://www.youtube.com/watch?v=UMhf
Vl73sF0&feature=player_embedded[/you tube]
DrMinistr
# 17.05.2012 ob 13:57
Padec Gadafijevega režima v Libiji (še) ni prinesel miru. Foto: EPA

v oklepaju ali brez, tisti še je popolnoma neumesen...mir je bil prej, pod gadafijem, sedaj je pa vojna.
Breathe
# 16.05.2012 ob 20:33
Demokracija že po difoltu ne gre skupaj s kameltrogarji.
Kazalo