Šolske avtobuse so obrnili in poslali spet na parkirišča, dijakom pa naročili, naj ne prihajajo v šolo. Foto: Reuters
Šolske avtobuse so obrnili in poslali spet na parkirišča, dijakom pa naročili, naj ne prihajajo v šolo. Foto: Reuters
Dijaki pred zaprto srednjo šolo v Veniceu. Foto: Reuters

Vsi učenci in dijaki so dobili napotek, da ostanejo doma, šolske avtobuse pa so obrnili spet na parkirišča, poroča BBC.

Popolnoma drugače so se odzvali v New Yorku, kjer so prejeli enako grožnjo, kot tisto, zaradi katere so zaprli losangeleške šole, a so tamkajšnji varnostni organi že takoj zaključili, da gre za potegavščino, in niso želeli vznemirjati javnosti.

Po navedbah newyorškega policijskega komisarja Williama Brattona je bila grožnja poslana po elektronski pošti iz tujine, domnevno naj bi šlo za islamske skrajneže, a Bratton meni, da to ni ravno verjetno - tudi zato, ker je bila beseda "Alah" zapisana z malo začetnico. Ob tem je še pripomnil, da se mu zdi, da so se losangeleške oblasti odzvale pretirano.

V Kaliforniji napeto po zadnjem streljanju
Losangeleška policija je preiskala prav vseh 1.087 šol na 1.865 kvadratnih kilometrov velikem območju mesta in predmestij, ki so ostale zaprte tudi potem, ko je bilo že jasno, da grožnje ni.

"Danes zjutraj smo prejeli elektronsko grožnjo, v kateri je omenjena varnost naših šol," je na tiskovni konferenci potrdil Steven Zipperman, vodja losangeleškega šolskega policijskega oddelka. "Odločili smo se, da danes zapremo šole, dokler ne bomo absolutno prepričani, da so naši kampusi varni."

V Los Angelesu jemljejo tovrstne grožnje še posebej resno, odkar je 2. decembra par iz vrst skrajnežev v San Bernardinu, slabih sto kilometrov vzhodno od Los Angelesa, v centru za pomoč ljudem s posebnimi potrebami, postrelil 14 ljudi.

"Mislim, da je pomembno, da smo previdni, glede na to, kaj se je nedavno zgodilo in kaj se je že dogajalo v preteklosti," pa je povedal okrožni nadzornik Ramon Cortines. Cortines je še pojasnil, da se grožnja ni nanašala na eno ali dve šoli, ampak na številne, pri čemer ni bila nobena konkretno izpostavljena. "Bilo jih je veliko. Prav zato sem se odločil, kot sem se," je še pojasnil.