Vse bolj kaže, da je bil strelski napad v Kaliforniji teroristično dejanje. Foto: Reuters
Vse bolj kaže, da je bil strelski napad v Kaliforniji teroristično dejanje. Foto: Reuters
San Bernardin: Verjetno terorizem
Policija obravnava streljanje kot terorizem

BBC, ki se sklicuje na ameriške medije, poroča, da je Tashfeen Malik na družbenem omrežju Facebooku prisegla pripadnost voditelju t. i. Islamske države Abu Bakru Al Bagdadiju. To je sicer storila pod drugim imenom. Tashfeen Malik in njenega moža Syeda Rizvana Faruka je v streljanju ubila policija, ko sta hotela pobegniti s kraja zločina.

FBI proučuje informacije, da je bil napadalec Syed Rizwan Farook povezan s posamezniki, ki jih je FBI že preiskoval, pregledujejo pa tudi njegove stike s tujino. Vendar pa za zdaj ni nobenih neposrednih dokazov o njegovih stikih z Islamsko državo ali drugimi militantnimi skupinami, navaja Reuters. New York Times navaja predstavnika oblasti, ki je dejal, da verjamejo, da sta se strelca samoradikalizirala in navdihovala pri IS-ju, ne pa tudi, da jima je IS naročil, da izvedeta pokol.
Kot poroča dopisnik iz ZDA Edvard Žitnik, policija očitno v interesu preiskave noče objaviti, da je šlo za teroristično dejanje. Storilca, ki ju je policija ubila med dramatičnim zasledovanjem, sta hotela aktivirati tudi tri doma izdelana razstrelilna telesa, tako imenovane cevne bombe, kar jima ni uspelo.

Še vedno ni jasno, kaj naj bi bil motiv za napad, preiskava pa vsako uro razkrije nova dejstva, ki ne dopuščajo dvoma, da sta bila storilca islamska skrajneža. V njunem avtomobilu so našli 1.600 nabojev, kar pomeni, da bi bil lahko, če bi pobegnila pred policijo, krvni davek napada veliko večji.

Pripravljena izvesti druge napade
V njunem domovanju so našli še dvanajst bomb, izdelanih iz vodovodnih cevi. Po navedbah policije je bil napad načrtovan, zdi se, da sta bila napadalca pripravljena izvesti še kakšnega.

Mož, ameriški državljan Syed Rizwan Farook, je lani za osem dni odpotoval v Savdsko Arabijo, na spletu je bil v stikih z islamskimi skrajneži. Istega leta je Tashfeen Malik dopotovala v ZDA iz Pakistana, avgusta sta se poročila, imata 6-mesečnega otroka, ki sta ga v sredo pustila pri sorodnikih.

Napad je v ZDA že sprožil politični vihar, ki ga poskušajo izkoristiti tako demokrati kot republikanci, še posebej seveda predsedniški kandidati. Sprva, ko se je zdelo, da gre za klasični ameriški strelski napad, so demokrati, s predsednikom Obamo in Hillary Clinton, znova pozvali k večjemu zakonskemu nadzoru nad orožjem. Zdaj, ko je jasno, da gre za teroristični napad, pa so dobili vetra v jadra republikanci, ki že dolgo trdijo, da je Obama v obračunu z islamskim ekstremizmom premehak, še poroča dopisnik RTV Slovenija Edvard Žitnik.

San Bernardin: Verjetno terorizem
Policija obravnava streljanje kot terorizem