Številni migranti so pripadniki ljudstva Rohingja, ki so preganjani v Mjanmaru. Foto: Reuters
Številni migranti so pripadniki ljudstva Rohingja, ki so preganjani v Mjanmaru. Foto: Reuters
false
V Indoenziji je bilo ta mesec v vodah v bližini Aceha rešenih 1.759 migrantov iz Bangladeša in Mjanmara. Od teh jih je 1.062 pripadnikov Rohingya in 720 iz Bangladeša. Foto: Reuters

Kot je dejal notranji minister Zahid Hamidi, so grobišča odkrili v 17 zapuščenih taboriščih tihotapcev blizu tajske meje. Gre za prva takšna grobišča, ki so jih odkrili v Maleziji. Podobna grobišča so namreč že odkrili na Tajskem, in sicer ob poteh, po katerih se tihotapi pripadnike ljudstva Rohingja, ki bežijo pred preganjanjem v Mjanmaru.

Tajski tihotapci so po poročanju BBC-ja odkupovali migrante od drugih tihotapcev in jih zadrževali v džungli, dokler njihove družine ne plačajo odkupnine. Številni migranti naj bi umrli zaradi bolezni ali lakote. Vsako leto tihotapci skozi Tajsko v Malezijo prepeljejo več tisoč ljudi.

Malezijski mediji, ki se sklicujejo na neimenovane vire, poročajo, da so našli okoli 30 množičnih grobišč, v njih pa naj bi bilo "na stotine okostnjakov". Neki malezijski časopis pa piše, da je v grobovih zakopanih skoraj 100 migrantov, pripadnikov etnične manjšine Rohingja.

Val beguncev v regiji
Regija se sooča z množičnimi migracijami. Na tisoče ljudi beži pred preganjanjem v Mjanmaru, iz Bangladeša pa ljudje bežijo pred revščino, zdaj pa so obtičali na ladjah pred obalami tamkajšnjih držav. Več kot 3.000 migrantov je pristalo v Maleziji, na Tajskem in v Indoneziji.

Malezija, Tajska in Indonezija so ladje z migranti odvračale od svojih obal in jih vlačile nazaj na morje, Malezija in Indonezija pa sta medtem privolili v to, da bosta ponudili začasno zavetišče tistim, ki so na obali že pristali. Tajska je sporočila le, da ne bo več zavračala ladij.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal tiskovni predstavnik vojske Fuad Basya, je Indonezija v petek začela operacijo iskanja in reševanja beguncev. V operaciji sodelujejo štiri ladje indonezijske mornarice, letalo in dva pontona za izkrcavanje migrantov, je še pojasnil Basya in dodal, da od sobote zvečer niso opazili nobenega novega čolna z begunci.

Ni denarja za "dobro rešitev"?
V prvem odzivu na reševanje beguncev je indonezijski predsednik Joko Vidodo dejal, da je sprejem beguncev "dobra rešitev", udeležene države v regiji pa da delujejo v imenu humanosti. Danes pa je po poročanju spletnega novičarskega portala Detikcom že namignil, da Indonezija v finančnem smislu morda ne bo zmogla poskrbeti za te begunce, pri tem pa omenil tudi mednarodno pomoč pri reševanju tega vprašanja.

Indonezija sicer namerava preseliti migrante iz Bangladeša, ki so skupaj s pripadniki manjšine Rohingja prispeli v provinco Aceh, medtem ko bo pripadnikom Rohingja dovolila, da začasno ostanejo, je dejal namestnik vodje nacionalne agencije za odzivanje v primeru nesreč Tri Budiarto. Po podatkih indonezijskih oblasti je v državi 1.759 migrantov iz obeh držav, ki so bili ta mesec rešeni v vodah v bližini Aceha. Od teh jih je 1.062 pripadnikov Rohingja in 720 iz Bangladeša.