Viratu se skupaj s še drugimi nacionalističnimi budističnimi menihi zavzema za omejevanje pravic muslimanske manjšine. Foto: Reuters
Viratu se skupaj s še drugimi nacionalističnimi budističnimi menihi zavzema za omejevanje pravic muslimanske manjšine. Foto: Reuters
Rohingje
V Mjanmarnu živi okoli 800.000 pripadnikov skupnosti Rohingja, ki je ena od najbolj preganjanih manjšin na svetu. Foto: EPA

Komisar ZN-a za človekove pravice Zeid Raad Al Husein je za izjave Ašina Viratuja dejal, da mejijo na "spodbujanje sovraštva", potem ko se je budistični menih na javnem shodu spravil na posebno odposlanko ZN-a Janghi Li, ki je na začetku meseca obiskala Mjanmar, da bi preverila razmere muslimanske manjšine.

"Samo zato, ker zasedate položaj v Združenih narodih, ne pomeni, da ste ugledna ženska. V naši državi ste samo kurba," je pred nekaj sto udeleženci shoda v Jangunu v petek dejal Viratu in Janghi Li označil še za "prasico".

Viratu je v zaporu preživel skoraj deset let zaradi spodbujanja nasilja proti muslimanov. Menih je vodja gibanja 969, ki se zavzema, da bi bil Mjanmar izključno budistična država.

"Verske in politične voditelje v Mjanmaru pozivam k nedvoumni obsodbi vseh oblik spodbujanja sovraštva, vključno s tem nezaslišanim javnim osebnim napadom," je v izjavi za javnost zapisal komisar ZN-a za človekove pravice.

Preganjanje muslimanov
Po koncu vojaške vladavine leta 2011 je Mjanmar priča porastu budističnega nacionalizma, ki ga spodbujajo predvsem menihi, kot je Viratu. Tarča njihove kampanje so predvsem pripadniki muslimanske manjšine. Leta 2012 je bilo v zvezni državi Rahine v nasilju med budisti in pripadniki muslimanske manjšine Rohingja ubitih več ljudi, na tisoče pa jih je ostalo brez domov.

Po neuradnih podatkih ZN-a so pripadniki Rohingje žrtve preganjanja in prejšnji teden je Svetovna organizacija v resoluciji pozvala mjanmarske oblasti, naj jim podelijo državljanstvo.

Janghi Li, ki je bila na desetdnevnem obisku v Mjanmaru, je povedala, da so Rohingje podvržene sistematični diskriminaciji. Kritizirala je tudi osnutek zakona, ki ga je pripravila koalicija budističnih menihov in predvideva prepoved poročanja med pripadniki različnih ver ter spreobrnitve.