Francoski vojaki so iz največjih mest na severu Malija pregnali islamistične upornike, a s tem spopadov še zdaleč ni konec. Foto: EPA
Francoski vojaki so iz največjih mest na severu Malija pregnali islamistične upornike, a s tem spopadov še zdaleč ni konec. Foto: EPA
Slovenski vojaki v Mali

Končna odločitev o napotitvi slovenskih vojakov v Mali je tik pred potrditvijo, je dejal Hojs. V Mali naj bi v drugi polovici marca šli trije pripadniki Slovenske vojske - eden v poveljstvo v Bamako, dva pa bosta na terenu usposabljala malijske vojake.

Slovenijo bo sodelovanje v tej misiji stalo okoli 25.000 evrov na mesec, vključno s stroški za logistiko, je pojasnil minister.

Število slovenskih vojakov v misiji se lahko sicer iz rotacije v rotacijo spremeni. "Če ne bo kakšnih prav velikih presenečenj, je možno to številko v naslednji rotaciji povečati, ampak samo do štirih, kot je bil sklep vlade. Lahko pa v kakšni rotaciji ne bo tudi nobenega," je pojasnil Hojs.

Začetni mandat misije EU-ja za urjenje malijskih vojakov je 15 mesecev, rotacije pa so tri. Slovenija bo sicer v prvi rotaciji v misiji EU-ja sodelovala v kvoti Italijanov, je še pojasnil minister.

Začetni mandat 15 mesecev
Zunanji ministri EU-ja so zagon misije, imenovane EUTM, uradno potrdili v ponedeljek, potem ko so večmesečne priprave misije pospešili po vojaškem posredovanju Francije v njeni nekdanji koloniji v pomoč malijskim oblastem v boju proti islamskim teroristom.

Prvi kontingent 70 evropskih vojakov je že v malijski prestolnici Bamako. V prihodnjih tednih se jim bo pridružilo še 400 pripadnikov, od tega 200 inštruktorjev.

Sodelovanje v misiji je do zdaj napovedalo 16 članic EU-ja. Za misijo je namenjenih 12,3 milijona evrov za začetni mandat petnajstih mesecev, ki se lahko podaljša. Napotitev svojih vojakov financira vsaka članica sama.

Vodstvo misije bo v Bamaku, inštruktorji pa bodo štiri bataljone malijske vojske, kar je okoli 650 vojakov, urili v vojaškem oporišču Koulikoro, ki je približno 60 kilometrov oddaljeno od prestolnice.

Slovenski vojaki v Mali