Najbolj znana turistična znamenitost Timbuktuja je mošeja iz gline. Foto: EPA
Najbolj znana turistična znamenitost Timbuktuja je mošeja iz gline. Foto: EPA

Po navedbah nekega vira malijskih oblasti in lokalnega turističnega vodiča je bil ubit nemški državljan, medtem ko so bili ugrabljeni dva Nizozemca in državljan Južnoafriške republike. V četrtek sta bila iz hotela na tem območju ugrabljena dva francoska državljana.

Vodič je pojasnil, da so ugrabitelji napadli, ko je bila četverica na sprehodu. Tri izmed njih so strpali v terensko vozilo, Nemca pa so ubili s strelom v glavo, potem ko se je upiral.

Timbuktu v Sahari je verjetno najbolj znan turistični kraj v Maliju in po besedah vodiča je celo mesto v šoku, saj se kaj takega tukaj še ni zgodilo.

"Večina ljudi v Timbuktuju živi od turizma ... a tudi ta je bil v stiski. Menim, da je zdaj konec z njim," je dejal.

Na območju Malija, Mavretanije in Nigra delujejo islamski skrajneži iz krajevne veje Al Kaide (Al Kaida islamskega Magreba), ki so skupaj z domačimi kriminalci odgovorni za številne ugrabitve zahodnih državljanov v zadnjih letih.

Za četrtkovo in petkovo ugrabitev odgovornosti ni prevzel še nihče. So se pa pojavile govorice, da v četrtek ugrabljena moška nista francoska geologa, ampak naj bi šlo za stara znanca francoske tajne službe.

Eden naj bi bil madžarskega rodu in naj bi v devetdesetih letih prejšnjega stoletja sodeloval pri novačenju jugoslovanskih plačancev za boj v vojni v Zairu, zdajšnji Demokratični republiki Kongo. Drugega so leta 2003 prijeli na Komorih zaradi sodelovanja pri poskusu atentata.