Sahara je postala prizorišče delovanje številnih upornikov, skrajnežev in kriminalcev. Foto: EPA
Sahara je postala prizorišče delovanje številnih upornikov, skrajnežev in kriminalcev. Foto: EPA

Iz francoskega obrambnega ministrstva so sporočili, da njihovim silam ni uspelo rešiti francoskih talcev. Obrambni minister Alain Juppe je dejal, da so par našli mrtev po tem, ko se je zgodil spopad z ugrabitelji. Pojasnil je, da so po prvem spopadu ugrabitelje preganjali do meje z Malijem, kjer se je zgodil nov spopad, nato pa so Francoza našli mrtva.

Po besedah poveljnika francoskih oboroženih sil Thierryja Burkharda vse kaže na to, da so ugrabitelji par usmrtili.

Par so ugrabili ponoči v Niameyu, več sto kilometrov od nenadzorovane puščave, kjer "kraljujejo" islamski skrajneži, drugi uporniki in tolpe tihotapcev. Za zdaj ni jasno, ali je skupina ugrabiteljev povezana z Al Kaido, kot je bilo v nekaterih preteklih ugrabitvah francoskih držvljanov v tej zahodnoafriški državi.

Priče poročajo, da je nekaj moških s turbani prišlo v bar "Toulousain" v Niameyju in moška odpeljalo v avtomobilu. "Štirje možje s turbani in oboroženi z avtomatskim orožjem so vstopili v bar. Trije so se takoj odpravili do mize, kjer sta sedela Francoza, medtem ko je četrti ostal pri vhodu," je povedal moški, ki je bil med ugrabitvijo v baru. Pojasnil je, da so ugrabitelji govorili arabsko.

Francozi tarča islamskih skrajnežev
V Nigru je bilo v zadnjih letih ugrabljenih že več francoskih državljanov, ki so pristali v rokah severnoafriške veje teroristične mreže Al Kaida, ki deluje na obsežnem območju Sahare. Islamski skrajneži trenutno zadržujejo pet francoskih talcev, od katerih jih nekaj dela za francoskega energetskega velikana Areva in so bili v skupini tujih delavcev, ki so jih lani sepetmbra ugrabili v rudarskem mestu na severu države.

Vodja severnoafriške veje Al Kaide Abdelmalek Drukdel je od Pariza zahteval umik francoskih vojakov iz Afganistana in pogajanja z Osamo bin Ladnom, če hoče zagotoviti varno izpustitev talcev.