Oblasti so območje, kjer so našli tovornjak in radioaktivno napravo, takoj ustrezno zavarovale. Foto: EPA
Oblasti so območje, kjer so našli tovornjak in radioaktivno napravo, takoj ustrezno zavarovale. Foto: EPA

Ukraden tovornjak so našli severno od Ciudad de Mexica, nekaj sto metrov stran pa so našli še radioaktivno napravo z radioaktivnim kobaltom 60, ki so ga tatovi odstranili iz njene zaščitne škatle. Vojska in policija sta zaprli območje, da bi preprečili morebitno onesnaženje, a oblasti zagotavljajo, da tamkajšnji prebivalci niso izpostavljeni nobenemu tveganju. Tudi evakuacije niso bile potrebne, saj je območje redko poseljeno.

Tatovi so ogrozili svoja življenja
S tem ko so napravo z radioaktivnim kobaltom odstranili iz njene zaščitne škatle, so tatovi po besedah policije ogrozili svoja življenja. "Radioaktivnost je bila zelo visoka, zato bi lahko tisti, ki je odstranil zaščitno škatlo, umrl," je povedal predstavnik policije Mardonio Jimenez in dodal, da bo storilec zagotovo moral v bolnišnico, kjer ga bodo čakali. "Skoraj gotovo je, da je, kdor koli je ročno odstranil ta material, bodisi že mrtev ali bo kmalu umrl," pa je trditev potrdil vodja nacionalnih oblasti za jedrsko varnost Juan Eibenschutz.

Tovornjak so v ponedeljek ukradli z bencinske črpalke v mestu Tepojaco. Tovornjak je iz bolnišnice v v severozahodnem mestu Tijuana prevažal radioaktivno napravo (kobalt 60 se namreč uporablja za zdravljenje rakavih obolenj), bil pa je na poti v obrat za obdelavo radioaktivnih odpadkov v osrednji zvezni državi Mehika. Tatovi so v voznika usmerili pištolo in ga prisilili, da je zapustil tovornjak.

IAEA: Material je zelo nevaren
Mehiške oblasti so o incidentu takoj obvestile Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA), ki je ocenila, da bi bil lahko material zelo nevaren, če bi ga odstranili iz zaščitne škatle. 60 gramov kobalta 60, ki je bil v napravi, bi lahko po mnenju strokovnjakov uporabili za izdelavo t. i. umazane bombe, eksplozivnega telesa, ki lahko razprši radioaktivni material na širšem območju.