Pošiljka bi lahko bila zelo nevarna, če bi bila zaščita odstranjena. Foto: Reuters
Pošiljka bi lahko bila zelo nevarna, če bi bila zaščita odstranjena. Foto: Reuters

Tovornjak je prevažal nevaren radioaktivni material, ki se uporablja za zdravljenje raka. Iz bolnišnice so ga peljali v skladišče, a 2,5-tonski tovornjak so neznanci ukradli na bencinski črpalki v mestu Tepojaco, ki leži na obrobju prestolnice Ciudad de Mexico.

Posvarili ljudi
"V trenutku, ko je bil tovornjak ukraden, je bil radioaktivni material pravilno zavarovan. Vendar je tovor lahko zelo nevaren za osebo, ki bi poskušala odstraniti zaščito, pa tudi, če se poškoduje sama zaščita," so sporočili iz agencije.

O kraji, ki se je zgodila 2. decembra, jih je obvestila mehiška agencija za jedrsko varnost (CNSNS). Pristojne mehiške oblasti že vodijo preiskavo in so tudi izdale opozorilo za javnost.

Lahko bi ga uporabili za "umazano bombo"
Materiala po navedbah IAEA-ja ni mogoče uporabiti za običajno jedrsko orožje, teoretično pa bi ga bilo mogoče uporabiti pri t. i. umazanih bombah, eksplozivnih telesih, ki lahko razpršijo radioaktivni material na širšem območju.

Strokovnjaki že dalj časa opozarjajo na nevarnost, ki jo predstavlja velika količina tovrstnega materiala ob nezadostnem varovanju v bolnišnicah in drugih krajih po svetu.