Pred nekaterimi volišči so nastale dolge vrste volivcev. Foto: Reuters
Pred nekaterimi volišči so nastale dolge vrste volivcev. Foto: Reuters
Aung San Su Či
70-letno Aung San Su Či je pred voliščem v Yangonu pričakala množica privržencev. Foto: Reuters

Po prvih ocenah volilne komisije je glas oddalo okoli 80 odstotkov volilnih upravičencev, prve uradne izide pa je mogoče pričakovati šele v prihodnjih dneh. Pred volišči po vsej državi so volivci že v zgodnjih jutranjih urah čakali v vrstah, o morebitnih incidentih pa ni bilo poročil.

NLD proti USDP-ju
Največ glasov okoli 30 milijonov volivcev si obeta opozicijska stranka Narodna liga za demokracijo (NLD), ki jo vodi Nobelova nagrajenka za mir Aung San Su Či, vendar sama po volitvah ne more postati predsednica države, saj ji to onemogoča ustava, ker sta oba njena sinova tuja državljana. Vseeno je v primeru zmage NLD-ja napovedala, da bo vladala ona.

To so prve demokratične volitve po letu 1990, ko je prepričljivo zmagal NLD, vendar vojaški režim zmage ni priznal in sledilo je večletno obdobje vojaške vladavine, med katero je Aung San Su Či 20 let preživela v hišnem priporu in je svobodno zadihala šele leta 2010. Tega leta so sicer izvedli volitve, ki pa niso bile niti svobodne niti demokratične, zaradi česar jih je NLD bojkotiral in tako omogočil zmago vladajoči Stranki unije solidarnosti in razvoja (USDP).

Mjanmar od leta 2011 vodi civilna vlada, ki jo je nastavila vojaška hunta, a je vseeno poskrbela za postopno uvajanje političnih in gospodarskih reform, ki so privedle do odpiranje države po več desetletjih osame.

Vojska obljublja spoštovanje izidov
Še pred glasovanjem so se pojavili dvomi o poštenosti volitev, potem ko se je izkazalo, da kar štiri milijone volivcev ne bo moglo oddati svojega glasu. Na predvečer volitev je NLD tudi opozoril na veliko dodatnih glasovnic na nekaterih območjih, tako da jih je ena družina v Yangonu prejela kar 38.

Vojska je zagotovila, da bo spoštovala izide volitev, ki naj bi prihajali počasi in tako še nekaj časa ne bo znana sestava parlamenta. Stranka NLD mora sicer sama ali skupaj z zaveznicami osvojiti več kot dve tretjini glasov, da bi lahko oblikovala svojo vlado. Četrtina poslanskih sedežev je namreč rezervirana za neizvoljene predstavnike vojske, za katere se pričakuje, da bodo podprli USDP.

Da bi še naprej ohranila močan vpliv na vladanje, si je vojska zagotovila imenovanja na ključne ministrske položaje, poleg tega pa ji tudi ustava dovoljuje prevzem vlade v določenih okoliščinah.

Prve večstrankarske volitve v Mjanmaru
Prve večstrankarske volitve v Mjanmaru