V mjanmarskih zaporih naj bi bilo po podatkih nevladnih organizacij še vedno 158 političnih zapornikov. Foto: Reuters
V mjanmarskih zaporih naj bi bilo po podatkih nevladnih organizacij še vedno 158 političnih zapornikov. Foto: Reuters
Mjanmar
Med izpuščenimi zaporniki je tudi 153 kitajskih delavcev, ki so jih zaprli in na dosmrtno ječo obsodili zaradi nezakonitega gozdarjenja. Foto: Reuters

Kot je sporočilo mjanmarsko ministrstvo za obveščanje, se je predsednik Thein Sein za pomilostitev zapornikov po vsej državi odločil iz humanitarnih razlogov in kot "priložnost za nacionalno spravo". Iz zaporov so tako izpustili skoraj 7.000 zapornikov, med njimi so bili tudi politični zaporniki, nekdanji vojaški obveščevalci, novinarji in tujci.

To je največja pomilostitev v Mjanmaru v zadnjih letih. Zapornike so izpustili iz zaporov po vsej državi, med njimi tudi iz zloglasnega zapora Insein v Jangonu, kjer je mjanmarski vojaški režim zadrževal na tisoče političnih zapornikov. Pred vrati zaporov so se v četrtek zbrali številni sorodniki zapornikov, ki so čakali na morebitne dobre novice o zapornikih.

Tokratna predsedniška pomilostitev je ena izmed obljub predsednika Theina Seina, ki je dejal, da bo v svojem mandatu izpustil vse politične zapornike, ki jih je zaprl vojaški režim. Mjanmarski zapori naj bi bili tako do konca leta 2014 očiščeni političnih zapornikov, a jih je po podatkih nevladnih organizacij v zaporih še vedno zaprtih približno 158.

Mjanmar se sicer pripravlja na novembrske volitve, ki bodo preizkus, kako močne so demokratične reforme, ki so jih vpeljali v državo, ki ji je skoraj šest desetletij vladal vojaški režim. Predsednik Tein Sein, ki je na oblast prišel leta 2011 kot prvi civilni predsednik, ni izključil možnosti, da bi se potegoval za drugi mandat.

Aktivisti ne verjamejo predsednikovi dobroti
Kljub veliki gesti mjanmarskega predsednika pa vsi ne verjamejo njegovi velikodušnosti. Kot je poročal Euronews, je politični zapornik Tin Maung Kji dejal, da je šlo le za predstavo za javnost. "Jaz sem imel še mesec dni zaporne kazni, zato to ni drugega kot predstava," je povedal.

Tudi aktivist Sein Than je dejal, da ne verjame, da je bila vlada velikodušna, saj še vedno zapira ljudi in jih želi v zaporih tudi obdržati. "Številni ljudje so še vedno za zapahi, med njimi tudi študenti, ki še čakajo na obsodbe. Če bi bilo to resnično dejanje dobre volje, bi izpustili prav vse politične zapornike," je povedal.

Izpustili tudi 153 kitajskih delavcev
Med tistimi, ki so jih izpustili iz zapora, je tudi 153 kitajskih gozdarjev, ki so jih obsodili na smrt zaradi nezakonitega dela v Mjanmaru. Njihovo zaprtje je sicer sprožilo diplomatski spor med Kitajsko in Mjanmarom, zaradi katerega je Peking izrazil svojo zaskrbljenost. Iz Mjanmara so sporočili, da so kitajske delavce izpustili zaradi prijateljstva med državama, kitajsko zunanje ministrstvo pa je potrdilo, da se bodo na Kitajsko vrnili še ta teden.