Dim se dviga nad postojanko Združenih narodov v Mazar-i-Šarifu, kjer naj bi bilo ubitih 20 uslužbencev svetovne organizacije. Foto: EPA
Dim se dviga nad postojanko Združenih narodov v Mazar-i-Šarifu, kjer naj bi bilo ubitih 20 uslužbencev svetovne organizacije. Foto: EPA
Afganistanska policija v Kabulu
Sežig Korana je sprožil demonstracije po številnih afganistanskih mestih, a nikjer razen v Mazar-i-Šerifu niso potekali spopadi. Foto: Reuters

na severu Afganistana je jezna množica napadla postojanko Združenih narodov, ki se bojijo, da je bilo ubitih 20 uslužbencev.

Več sto protestnikov se je po petkovi molitvi napotilo proti postojanki ZN-a, ki so jo napadli, porušili in zažgali, pri tem pa po prvih podatkih ubili osem tujcev. Pozneje je predstavnik Združenih narodov Reutersu sporočil, da se v svetovni organizaciji bojijo, da je mrtvih več kot 20 delavcev ZN-a.

Med ubitimi je najmanj pet Nepalcev oz. Gurk, ki so delali kot stražarji. Dva med njimi sta bila celo obglavljena. Pavel Jeršov, ruski vodja misije v enem najbolj mirnih afganistanskih mest, si je komaj rešil življenje in je bil resneje ranjen ter je v bolnišnici. Med mrtvimi so tuji in domači uslužbenci ter stražarji, ki pa so za obrambo imeli le lahko osebno oborožitev.

Povod - sežig Korana na Floridi
Protest po molitvi je bil organiziran kot protest proti sežiganju Korana, ki sta ga 20. marca na Floridi uprizorila sporna pastorja Wayne Sapp in Terry Jones, ki vodita manjšo Evangeličansko cerkev na jugovzhodu ZDA.

Po napadu je ruska vlada nemudoma protestirala pri afganistanski vladi, ker je preslabo zaščitila postojanko Združenih narodov, kjer je bilo sicer skladišče za človekoljubno pomoč Afganistancem.

Najhujši napad na ZN po letu 2003
"Trenutno ugotavljamo dejstva in skrbimo za zaščito naših delavcev," je predstavnik ZN-a v Afganistanu potrdil, da je misija doživela hud udarec. To je bil najhujši napad na ZN-a v Afganistanu in eden najhujših v zadnjem desetletju. Leta 2007 je avto-bomba v Alžiru povzročila smrt 17 pripadnikov Združenih narodov, leta 2003 pa je bilo v napadu na sedež ZN-a v Bagdadu ubitih 22 članov misije, ki je bila nastanjena v enem izmed hotelov.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Moon je iz Nairobija obsodil "strahopeten napad, ki ga ni mogoče upravičiti v nobenem primeru". Tudi ameriški predsednik Barack Obama je ostro obsodil napad in poudaril pomen dela Združenih narodov v Afganistanu

Guverner okrivil talibane
Po napadu na postojanko je posredovala afganistanska policija, v streljanju in spopadu z jeznimi možmi pa je bilo ubitih najmanj pet protestnikov, več kot 20 pa jih je bilo ranjenih. Guverner severne province Ata Mohamed Nur je na novinarski konferenci odgovornost za napad zvrnil na talibane, ki naj bi izkoristili množične demonstracije in pod pretvezo napadli slabo zaščiteno postojanko Združenih narodov.