Prizorišče napada so zavarovali ameriški vojaki. Foto: Reuters
Prizorišče napada so zavarovali ameriški vojaki. Foto: Reuters

Samomorilski napadalec se je v bližini vhoda v močno varovano ameriški veleposlaništvo v afganistanski prestolnici razstrelil z vozilom, ki je bilo napolnjeno z eksplozivom. Silovita eksplozija je odjeknila med jutranjo prometno konico in stresla bližnje zgradbe.

Iz Nata so sporočili, da so bili v napadu ubiti trije njihovi vojaki, katerih narodnost pa še ni znana. Po navedbah lokalne policije je bilo poleg tega ranjenih najmanj 13 civilistov. Eno od vozil v konvoju je bilo v eksploziji uničeno, več kot deset je bilo poškodovanih. Odgovornost za napad so prevzeli talibanski uporniki.

Napad se je zgodil v napetem času, ko še vedno ni znan zmagovalec spornega junijskega drugega kroga predsedniških volitev, ki so ga zaznamovale obtožbe o goljufijah.

Oba kandidata, nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah in nekdanji sodelavec Svetovne banke Ašraf Gani, sta prepričana o svoji zmagi. Na srečanju v ponedeljek sta se pogovarjala o delitvi oblasti, za katero se zavzemajo ZDA.

Afganistan je poleg spora glede predsedniških volitev še v negotovosti pred napovedanim umikom vseh tujih sil, kar naj bi se zgodilo do konca leta. Negotovost izkoriščajo talibani, ki so izvedli napade proti afganistanskim varnostnim silam in predstavnikom oblasti po vsej državi.