V streljanju v športni stavnici sta bila ubita dva vojaka, po narodnosti Bošnjak in Srb. Foto: Reuters
V streljanju v športni stavnici sta bila ubita dva vojaka, po narodnosti Bošnjak in Srb. Foto: Reuters
Sarajevo
Razbita stekla na avtobusu, na katerem sta bila ranjena voznik in dva potnika. Foto: Reuters
Napad v Sarajevu teroristično dejanje

V Sarajevu je v sredo zvečer domnevni islamski skrajnež ubil dva vojaka, ranil še štiri ljudi, nato pa se je po neuspešnih pogajanjih s policijo razstrelil v hiši.

Mediji so že v sredo zvečer na podlagi izjav prič navajali možnost, da je šlo za islamistični napad, vendar so oblasti vseskozi poudarjale, da je še prezgodaj za kakršno koli sklepanje in da motiv napada še ni znan. Danes pa je preiskavo primera prevzelo tožilstvo Bosne in Hercegovine, s čimer je vendarle dopustilo možnost, da gre za teroristični napad, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Med pooblastili državnega tožilstva so najhujša kazniva dejanja.

Ob 19.30 je 34-letni Enes Omeragić vstopil v stavnico v bližini vojašnice v sarajevskem naselju Rajlica in ob vzklikih "Alah je velik" začel streljati. Z avtomatsko puško je ubil dva pripadnika vojske Bosne in Hercegovine, stara 26 in 34 let, enega pa ranil.

Po streljanju v stavnici je napadalec streljal še na avtobus, ki je bil v bližini, razbitine stekla pa so ranile voznika in dva potnika.

Kot poroča Marta Razboršek, dopisnica RTV Slovenija iz Beograda, se je Omeragić, sicer znanec policije, po streljanju zatekel v svojo hišo v naselju Sokolje, kjer so se z njim pogajale posebne policijske enote. A nekaj minut po polnoči se je napadalec z bombo razstrelil. Po poročanju hrvaškega portala index.hr, bosanskohercegovski mediji poročajo, da je se napadalec boril v Siriji.

"To je streljanje na državo"
Zaradi napada se je sestal generalštab vojske Bosne in Hercegovine in razpravljal o nadaljnjih protiterorističnih ukrepih. Oblasti sicer še niso sporočile motiva napada in še niso potrdile, da je šlo za teroristični napad, priče pa poročajo, da je bil napadalec "na slabem glasu" in oblečen v značilna vahabitska oziroma salafitska oblačila. Obrambni minister BiH-a Boris Jerinić je izjavil, da se zdi, da je šlo za teroristični napad, minister za notranje zadeve Aljoša Čampara pa, da imajo oblasti varnostne razmere pod nadzorom in da ni razloga za paniko. "Prezgodaj je še, da bi pojasnili motiv za napad, za katerega priče trdijo, da ga je izvedel islamski skrajnež," je dejal.

Premier BiH-a Denis Zvizdić je po sestanku z vodji varnostnih in policijskih agencij v državi zatrdil, da je "streljanje na vojsko streljanje na državo". Potrdil je, da že od petkovih napadov v Parizu v državi velja višja stopnja varnosti, zdaj pa jo bodo povišali na najvišjo.

V Zvorniku skrajnež aprila ubil policista
Zadnji podobni napad se je v BiH-u zgodil v Zvorniku v Republiki srbski, in sicer aprila letos, ko je mladi skrajnež, ki je v vojni v 90. letih izgubil očeta, vdrl v policijsko postajo in ubil srbskega policista. V Republiki srbski od takrat opozarjajo, da skupne državne obveščevalne in varnostne službe ne delujejo usklajeno, zato so teroristični napadi mogoči povsod.

Na začetku meseca je sicer sodišče na sedem let zapora obsodilo zloglasnega salafitskega imama Bilala Bosnića, in sicer zaradi sodelovanja z Islamsko državo in novačenja borcev za sodelovanje v vojnih vihrah v Siriji in Iraku, dodaja Razborškova.

Napad v Sarajevu teroristično dejanje