Do danes je le 53 odstotkov otrok, ki so lani prispeli v Nemčijo, zaprosilo za azil. Foto: EPA
Do danes je le 53 odstotkov otrok, ki so lani prispeli v Nemčijo, zaprosilo za azil. Foto: EPA

Število mladoletnih beguncev brez spremstva je tako najvišje od leta 1995, ko so začeli v Nemčiji zbirati statistične podatke o begunskih otrocih.

Do danes je le 53 odstotkov otrok, ki so lani prispeli v Nemčijo, zaprosilo za azil, glavni razlog za nizek odstotek pa naj bi bila ozka grla v sodelovanju med različnimi organi.

Gre za uradne podatke statističnega urada, medtem ko nemška državna agencija BumF, ki je pristojna za migrantske otroke brez spremstva, trdi, da so dejanske številke precej nižje, saj naj bi bili številni otroci popisani večkrat. Ob tem se je število od novembra lani precej znižalo, so dodali po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Večina mladoletnih beguncev starih 16 in 17 let
Vladni odgovor na poslansko vprašanje prejšnji mesec navaja, da je bilo od 14.429 mladoletnikov, ki so v letu 2015 zaprosili za azil v Nemčiji, 71,3 odstotka starih od 16 do 17 let, 28,7 odstotka pa jih je bilo mlajših od 16.

Skupno so lani nemški centri za socialno delo v svojo oskrbo sprejeli 77.600 otrok in mladih odraslih, kar je 62 odstotkov več kot v letu 2014. Država poleg migrantskih otrok namreč prevzame skrbništvo tudi nad otroki v določenih drugih primerih, na primer ob težavah v družini ali z zasvojenostjo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.