Stavka delavcev na letališču v Münchnu. Foto: EPA
Stavka delavcev na letališču v Münchnu. Foto: EPA
Frankfurt
Letala na letališču v Frankfurtu so ostala na tleh. Foto: EPA

V Münchnu so odpovedali 740 poletov, v Frankfurtu, glavnem nemškem vozlišču, pa več kot 390. V Kölnu so jih morali s seznama črtati 90, v Düsseldorfu 54, v Hannovru in Dortmundu pa nastajajo zamude.

Stavka je največ težav povzročila Lufthansi, ki je morala odpovedati več kot 900 poletov, zaradi česar je na tleh ostalo 87.000 potnikov. Drugi nemški prevoznik Air Berlin je odpovedal 87 notranjih poletov. Rešitve za potnike, ki so obstali, ni prinesel niti železniški promet, saj so na nekaterih delih prog, kjer lahko vlaki dosežejo velike hitrosti, za zamude poskrbela gradbena dela.

Sindikat zahteva dvig plač
Sindikat Verdi, eden največjih nemških sindikatov, želi s stavko dodatno pritisniti na zvezne in lokalne oblasti, s katerimi se že dolgo pogaja o dvigu plač zaposlenih v javnem sektorju. V preteklosti so stavke organizirali tudi v drugih javnih ustanovah, npr. bolnišnicah. Sindikat zahteva šestodstoten dvig plač, delodajalci pa ponujajo triodstotnega. "Upam, da bodo razumeli ta signal in da bomo v tretjem krogu pogajanj v četrtek in petek dosegli dogovor," je dejal vodja Verdija Frank Bsirski.

V slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways so v torek povedali, da bodo vsi njihovi današnji poleti potekali v skladu s predvidenim voznim redom.