V Iranu so nesreče letal pogoste. Foto: EPA
V Iranu so nesreče letal pogoste. Foto: EPA

Letalo boenig 727 iranske letalske družbe IranAir je strmoglavilo v slabem vremenu. Na letalu je bilo 94 potnikov in 12 članov posadke.

Vodja iranskega Rdečega polmeseca Mahmud Mozafar je povedal, da je umrlo najmanj 70 ljudi, medtem ko jih je bilo 32 ranjenih, vendar je opozoril, da lahko število žrtev še naraste, saj so mnogi ranjeni v kritičnem stanju.

Mozafar je pojasnil, da se je letalo razletelo na več kosov, a ni eksplodiralo. Reševalno akcijo ovira 70 centimetrov debela snežna odeja.

Letalo je z enourno zamudo poletelo z letališča v prestolnici Teheran in je bilo namenjeno v 700 kilometrov oddaljeni Urumije. Ponesrečilo se je tik pred pristankom.

Zaradi sankcij težje do nadomestnih delov
Letalske nesreče v Iranu niso tako redke, pogosto pa je vzrok v slabo vzdrževanih in zastarelih letalih večinoma sovjetske proizvodnje.

V zadnjih letih so iransko letalsko industrijo udarile tudi mednarodne sankcije zaradi jedrskega programa, tako da iranske letalske družbe ne morejo kupovati novih letal in težje dobavljajo nadomestne dele za svoja letala.