Top zdaj preizkusno uporabljajo v New Delhiju. Foto: Reuters
Top zdaj preizkusno uporabljajo v New Delhiju. Foto: Reuters

Top proti smogu so namestili v New Delhiju, velemestu, ki velja za enega najbolj onesnaženih krajev na svetu. Top je delo indijskih raziskovalcev. Ima obliko sušilca za lase in je nameščen na tovornjaku, trenutno pa deluje v industrijskem območju New Delhija, imenovanem Anand Vihar, kjer so v sredo izmerili več kot 15-krat preseženo vrednost škodljivih delcev PM2.5.

Top so sicer sprva izdelali za boj proti onesnaženem zraku v rudnikih in na gradbiščih, če se bo izkazal za učinkovitega tudi v boju proti onesnaženemu zraku, pa jih bo indijska vlada kupila še več, piše Guardian. Podjetje Cloud Tech, ki top proizvaja, je sporočilo, da lahko top v zrak izstreli do sto litrov vode na minuto in s tem očisti 95 odstotkov delcev, ki povzročajo onesnaževanje.

Pri okoljevarstveni organizaciji pa so opozorili, da top ne odstranjuje vzroka težav. Onesnaženje v New Delhiju je pozimi tako hudo, da je tamkajšnji minister za okolje stanje primerjal s "plinsko celico". Vzrok za onesnaženost so avtomobilski izpušni plini, sežiganje pridelkov, kurjenje na prostem in industrijske emisije.