V Lagosu so se zbrale množice, ki od vlade zahtevajo, naj ukrepa. Foto: Reuters
V Lagosu so se zbrale množice, ki od vlade zahtevajo, naj ukrepa. Foto: Reuters
Nigerijci imajo dovolj. V zadnjih petih letih je Boko Haram ugrabil in pobil že na tisoče nedolžnih. Foto: Reuters
"Ne terorizmu, da islamu." Foto: Reuters

Zadnja ugrabitev se je zgodila v nedeljo zvečer v vasi Warabe v zvezni državi Borno, ki velja za eno izmed trdnjav Boko Harama. Oboroženi skrajneži so se v vas pripeljali z dvema tovornjakoma in poleg deklic odpeljali še živali in hrano.

Kot poroča BBC, gre za odročno, redko poseljeno območje s pomanjkljivimi komunikacijskimi sredstvi, zato je novica prišla na dan šele dva dni pozneje.

Vas leži blizu 59.570 kvadratnih kilometrov velikega gozda Sambisa, ki so si ga skrajneži izbrali za svoje skrivališče in kamor naj bi odpeljali prvo skupino šolark, ki so jih ugrabili 14. aprila.
Vodja Boko Harama Abubakar Šekau je v ponedeljek v videosporočilu po treh tednih potrdil, da so člani njegove skupine res ugrabili dekleta. Do zdaj se je uspelo rešiti le 53 dekletom, usoda drugih pa je, tako se zdi, zapečatena. Šekau je namreč zagrozil, da bodo nekatere deklice prodali za otroške neveste v Čad in Kamerun, druge pa omožili kar sami. Otroške neveste dosegajo v tem delu Afrike tudi ceno samo 12 dolarjev.
Srhljive izpovedi
Pripovedi tistih, ki se jim je uspelo rešiti, so srhljive. Najprej so slišale strele, zato so bile sprva olajšane, ko so v njihove sobe vdrli uniformirani možje, in jim zatrdili, da so vojaki in da so jih prišli rešit. A kaj kmalu so spoznale, da to ni res, saj so oboroženi moški dekleta zbrali na dvorišču, nato pa iz shrambe pobrali vse zaloge hrane, podtaknili ogenj, ob tem pa kričali "Allahu Akhbar" ali "Bog je velik".
Strelcev je bilo preveč, da bi jih lahko preštele, pravijo dekleta, ki so se rešila, ko se je eden izmed tovornjakov njihovih ugrabiteljev na poti pokvaril.
Po navedbah posrednika, ki je v stiku z ugrabitelji, sta dve deklici v teh treh tednih umrli zaradi kačjega pika, 20 pa je resno bolnih.

ZDA ponujajo pomoč

Tako nigerijska kot tudi mednarodna javnost sta ogorčeni nad nesposobnostjo nigerijske vlade, da bi ukrepala in rešila otroke - starši ugrabljenih so denimo prosili vojake za pomoč, ko so se na lastno pest odpravili v gozd Sambisa, a so jih ti gladko zavrnili.
Kar pa ne preprečuje nigerijski vojski, da ne bi zatrjevala, da "na vse pretege" išče deklice, po drugi strani pa priznava, da je demoralizirana, ker je Boko Haram bolj oborožen in bolje opremljen od njih.
ZDA so ugrabitve označile za "nezaslišane", nigerijski vladi pa ponudile pomoč pri iskanju.

Skupina Boko Haram (v dobesednem prevodu "Zahodna izobrazba prepovedana oz. greh"), dejavna od leta 2002, je v zadnjih petih letih še zaostrila svojo politiko in pobila več tisoč nedolžnih ljudi (samo letos je bilo smrtnih žrtev že 1.500).
Za tarčo si rada jemlje predvsem izobraževalne ustanove na severu Nigerije, države s 170 milijoni prebivalcev, kjer je prepad med muslimanskim severom in krščanskim jugom ogromen.