Franjo Tuđman, ki je umrl decembra leta 1999, je bil prvi hrvaški predsednik. Foto: EPA
Franjo Tuđman, ki je umrl decembra leta 1999, je bil prvi hrvaški predsednik. Foto: EPA

Tuđmanov spomenik v Osijeku je tako že drugi spomenik nekdanjemu predsedniku, prvega so 17. maja odkrili v Splitu, ob tem so poudarili, da prvi predsednik še nima spomenika v Zagrebu. Tako kot v Splitu je spomenik odkril starejši Tuđmanov sin in poslanec stranke HDZ Miroslav Tuđman, ki je dejal, da je spomenik zahvala tudi 1.700 civilistom in vojakom, ki so v Osijeku umrli med vojno.

Slovesnost v Osijeku je potekala tri dni pred drugim krogom lokalnih volitev na Hrvaškem, kjer bodo tudi Osiječani izbirali novega župana. Rahlo prednost v javnomnenjskih raziskavah ima dosedanji župan Krešimir Bubalo, ki je ob otvoritvi kipa dejal, da je osiješki spomenik Tuđmanu odgovor na "nepravično razsodbo" šesterici Hrvatov iz BiH-a na haaškem sodišču v sredo in tudi na poskus, da bi prvega hrvaškega predsednika razglasili za odgovornega za združeni zločinski podvig.

Na odločitev haaškega sodišča se je odzval tudi Tuđmanov sin in izrazil pričakovanje, da bo "pravica na koncu zmagala".

Prenovljeni osiješki Trg svobode
Spomenik so postavili na nedavno prenovljenem osiješkem Trgu svobode, v njegovo prenovo je mestna uprava vložila približno 3,5 milijona evrov. Bronasti spomenik je naredil akademski kipar Ante Jurkić, 550.000 kun (73.300 evrov) vredno izdelavo pa sta plačali mestna in županijska uprava.

Obnovljeni osrednji osiješki trg je decembra lani slovesno odprl upokojeni hrvaški general Mladen Markač, ki ga je haaško sodišče lani oprostilo obtožb vojnih zločinov med in po operaciji Nevihta.