Ulice Bakuja so v teh dneh polne policistov pod krinko, ki prežijo na protestnike. Foto: EPA
Ulice Bakuja so v teh dneh polne policistov pod krinko, ki prežijo na protestnike. Foto: EPA
Baku
Protestniki so izkoristili evrovizijski teden, da bi svet opozorili na pomanjkanje demokratičnih standardov v Azerbajdžanu. Foto: EPA

"Teden Evrovizije je namesto praznovanja vseh postal poguben za ljudi, ki hočejo izraziti pravico do svobode govora v Azerbajdžanu," je dejal predstavnik mednarodne organizacije za človekove pravice za južni Kavkaz Giorgi Gogia in kot nedoumljivo označil to, da oblasti tudi na najmanjše poskuse svobode govora in protesta odgovorijo z nasiljem.

Poskusi protestov se dogajajo že ves teden, ko je Azerbajdžan zaradi Evrovizije v središču pozornosti svetovne javnosti. Oblasti so se na proteste odzvale odločno in niso dovolile nobenih uličnih izražanj nezadovoljstva nad stanjem demokracije v Azerbajdžanu.

V petek je tako azerbajdžanska policija prijela več kot 30 protestnikov, ki so zahtevali več demokracije. Med aretacijo so protestniki vzklikali "svoboda".

Oblasti so sporočile, da protesti niso bili dovoljeni, medtem ko so z notranjega ministrstva sporočili, da je šlo pri protestih za kršenje javnega reda in miru. Ministrstvo je še pojasnilo, da so protestnike prepeljali iz središča Bakuja in jih pozneje izpustili.

Petkove demonstracije so bile že tretje v tem tednu v Bakuju, ki jih na policija zatrla na silo. V torek so med drugimi aretirali 25-letnega Anara Alijeva, ki je med mimoidočimi v mestu delil razglednice s kritikami na račun oblasti.

Njegov odvetnik je HRW-ju povedal, da so Alijeva na policijski postaji oklofutali, ker ni hotel izdati, kdo mu je priskrbel letake, nato pa so mu še zagrozili, da ga bodo posilili s steklenico.

Še dolga pot od glamurja do demokracije
Razdeljevanje razglednic in vzklikanje besede "svoboda" so legitimni in osnovni poskusi, da bi se slišali različni glasovi med vladno kampanjo, ki skuša državo med ljubitelji evrovizijske popevke prikazati kot glamurozno, sodobno in harmonično družbo, je dejal Gogia.

"Toda to ne more preslepiti nikogar. Azerbajdžan čaka še dolga pot, da bo uresničil svoje zaveze glede svobode govora in drugih temeljnih človekovih pravic," je še dejal.

Azerbajdžan je podpisnik več pogodb o človekovih pravic, tudi Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki vlade zavezuje k spoštovanju pravice do zbiranja in prepoveduje neprimerno ravnanje s protestniki.

Oblasti v Bakuju so obtožbe glede kršenja človekovih pravic označile za protiazerbajdžansko propagando in zatrdile, da država uživa polno svobodo govora in živahno opozicijsko medijsko dejavnost.